Leusden,
14
mei
2020
|
13:48
Europe/Amsterdam

Twee MAN TGS 49.460 10x8 kippers voor Lolkema

  • Veelzijdig en betrouwbaar

Transportbedrijf Lolkema BV uit het Friese Oudeschoot, vlakbij Heerenveen, heeft twee nieuwe MAN vijfassers in bedrijf genomen. Het gaat om kippers met een totaal toelaatbaar gewicht van 49 ton die het bedrijf multifunctioneel inzet. De beide indrukwekkende MAN TGS kippers werden geleverd door Wierda Bedrijfswagens in Heerenveen.

De MAN 49.460 is typisch op de Nederlandse wetgeving gebaseerde configuratie die door Wierda Voertuig Techniek in Joure is ontwikkeld. Daar werd een af-fabriek 8x8 voorzien van een extra, liftbare en sturende as. Dankzij deze, door MAN officieel toegelaten modificatie ontstond er een truck met een maximaal GVW van 49 ton. Voor Hotze Jan Lolkema een optimale keuze: ‘Wij stonden voor de uitdaging om onze bestaande kippers te vervangen en daarvoor waren er meerdere opties. Testen wezen uit dat deze configuratie dankzij de compacte bouw en de uitgekiende bandenkeuze op de voorassen voor ons een goede keuze is. Zo is de draaicirkel maar amper groter dan met een sturende achteras’.’

Wendbaar en compact

De grote wendbaarheid is belangrijk voor Lolkema aangezien het bedrijf de trucks veelzijdig inzet. Bij grote zandleveranties vanuit de eigen zandwinning worden de trucks ingezet in het zware werk in de zandbanen, maar in de bouw moet er soms op de centimeter gemanoeuvreerd worden.Juist dan is de compacte bouw een pre. Dat werd mogelijk door de uiterst compacte MAN uitlaatdemper tussenas een en twee. Het roetfilter deel zit tussen de assen en de scr-katalysator staat achter de cabine. De indrukwekkende MAN trucks zijn voorzien van een 23 kuub grote Vossebelt kipperopbouw. Beide trucks zijn inmiddels al enige tijd in gebruik tot grote tevredenheid van de chauffeurs. Met name het comfort in de ruime MAN cabine wordt gewaardeerd, maar ook het rijcomfort en het bedieningsgemak scoren hoge ogen bij de MAN trucks. De trucks zijn voorzien van de 12,4 liter grote MAN D26 krachtbron met 460 pk in combinatie met de MAN TipMatic versnellingsbak met speciale offroad software.

Relatie met de dealer

Bij de keuze voor de nieuwe 10x8 kippers ging Lolkema niet over één nacht ijs. ‘We hebben uiteraard de markt verkend en ook proefgereden met andere voertuigen. Uiteindelijk bleek bij MAN niet alleen de configuratie prima aan te sluiten bij onze wensen maar ook de organisatie. We zijn door Wierda Bedrijfswagens uitstekend voorgelicht en geïnformeerd. Daarbij komt dat we al jaren een prima relatie hebben met Wierda Bedrijfswagens. Eerst in Joure, en nu in Heerenveen. Alles bij elkaar gaf dat de doorslag want een truck kopen betekent ook meteen een relatie aan gaan met de dealer voor, in ons geval een jaar of tien’’.

Familiebedrijf

Het familiebedrijf Lolkema omvat een aannemingsbedrijf en een transportbedrijf. In totaal zijn er 12 medewerkers actief bij de beide ondernemingen. Naast de aannemerij en het transport is Lolkema BV actief in de handel van zand, grond en grind voor bedrijven en particulieren. Het transportbedrijf beschikt over vier vrachtwagens waarvan er drie continu ingezet worden.