Leusden,
20
september
2018
|
17:45
Europe/Amsterdam

Truck Innovation Award voor MAN aFAS

Truck Innovation Award voor MAN aFAS

  • MAN wint als eerste fabrikant deze nieuwe award
  • aFAS: autonoom veiligheidsvoertuig voor gebruik bij wegwerkzaamheden op de snelweg

MAN Truck & Bus heeft de allereerste Truck Innovation Award gewonnen met zijn autonome aFAS-vrachtauto. De prijs is in het leven geroepen door de International Truck of the Year-jury, die bestaat uit journalisten van belangrijke truckmagazines uit Europa en Zuid-Afrika. MAN Truck & Bus-directeur Joachim Drees nam de Truck Innovation Award in ontvangst op de IAA-bedrijfswagenshow in Hannover.

De afkorting aFAS staat voor ‘Automatisch fahrerlos fahrendes Absicherungsfahrzeug für Arbeitsstellen auf Bundesautobahnen’, oftewel een autonoom rijdend veiligheidsvoertuig voor wegwerkzaamheden op snelwegen. MAN heeft de aFAS in vier jaar tijd ontwikkeld in samenwerking met het Duitse ministerie van Economische Zaken en Energie, het snelwegonderzoeksinstituut BASt, Hessen Mobil straat- en verkeersmanagement, de universiteiten van Karlsruhe en Braunschweig en toeleveranciers ZF TRW, WABCO en Bosch Automotive Steering.

De aFAS – een MAN TGM 18.340 – is een pijlwagen die langzaam en volledig autonoom op de vluchtstrook rijdt om wegwerkers te beschermen tegen achteropkomend verkeer. Hij volgt automatisch een andere vrachtauto en gebruikt daarvoor car-to-car communicatie. Pijlwagens zijn op de snelweg nog steeds vaak betrokken bij ongelukken, soms met dodelijke afloop. De aFAS is zelfrijdend en heeft dus geen bestuurder nodig.

De International Truck of the Year-jury toonde zich zeer onder de indruk van de al meer dan 4.000 probleemloze testkilometers die de MAN aFAS op de openbare weg heeft afgelegd. Daarbij prezen de juryleden het gebruiksgemak van de autonome vrachtwagen en het feit dat MAN gebruik heeft gemaakt van zoveel mogelijk serieonderdelen. Het allerbelangrijkste is echter dat de aFAS levens kan redden op mobiele bouwplaatsen, aldus de jury.

Tijdens de IAA 2018 is de MAN aFAS te zien op de TRATON-stand in hal 12.