Leusden,
07
juli
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

TBV Wonen vergroent met MAN eTGE

  • Vijf eTGE’s voor servicewerk aan woningen

Woningcorporatie TBV Wonen uit Tilburg heeft dagelijks een deskundig team van monteurs op de weg om enkele duizenden woningen in en om Tilburg in topconditie te houden. Daarbij worden altijd korte afstanden gereden. Nog voordat Tilburg aankondigde in 2025 met een zero-emissie-zone te komen, had de corporatie vijf elektrische MAN eTGE bestelauto’s besteld bij MANA Bedrijfswagens.

Wagenparkbeheerder Peter Tuerlings voorzag dat behalve Tilburg ook veel andere gemeenten voorbereidingen zullen treffen om voertuigen met een brandstofmotor in de toekomst niet toe te laten tot stadscentra. Bovendien is voor TBV Wonen duurzaamheid een belangrijk thema. Dat betekent niet alleen vergroening van woningen, maar óók van de eigen bedrijfsprocessen. “Reden temeer dus om ons alvast te oriënteren, en te inventariseren welke bekende merken een volwaardige bestelauto met elektrische aandrijving kunnen leveren die aan onze eisen voldoet?”

Tuerlings kwam al snel uit bij MAN. “MAN bleek een goede prijs-prestatieverhouding te kunnen bieden. De proefrit was een erg positieve ervaring. Hoewel het niet de eerste keer was dat ik elektrisch reed, was het wel de eerste keer met een grote elektrische bestelauto”, zegt Tuerlings.

Voldoet aan alle eisen

Tuerlings had zich goed voorbereid op een eventuele omschakeling naar elektrisch aangedreven voertuigen. “Onze bestelauto’s leggen dagelijks tussen de 25 en de 50 kilometer af. Inmiddels zijn we ook buiten Tilburg actief, waardoor een enkele bestelauto wel eens aan 80 kilometer per dag komt. Voor de MAN eTGE is dat nog altijd geen probleem. Dan de inrichting. De bestelauto’s worden meestal bestuurd door elektriciens, loodgieters en timmerlieden. Die hebben natuurlijk heel wat bij zich. We hebben een lichtmetalen inrichting om alles mee te kunnen nemen. Het komt erop neer dat een onderhoudsbus vrijwel altijd maximaal beladen is.” 

Opladen

Op de vestiging van TBV Wonen in Tilburg heeft Tuerlings een aantal wallboxes geïnstalleerd. “Dan kunnen de bestelauto’s na terugkomst meteen weer aan de stekker.” Ook al is het zo dat op een normale dag de actieradius bij lange na niet gehaald wordt, beschikken alle elektrische bussen toch over een noodvoorziening waardoor ze bij het pand waar onze mensen aan het werk zijn alsnog kunnen worden bijladen. Over de aangeschafte eTGE’s is Tuerlings meer dan tevreden. “Het rijdt heel relaxed. Dit komt mede door de combinatie van een automaat en een geveerde chauffeursstoel. Het opladen gaat probleemloos en de begeleiding van dealer MANA Bedrijfswagens is optimaal geweest.”

Kleurstelling

TBV Wonen schreef een prijsvraag uit onder bewoners om een nieuw uiterlijk voor de bestelauto’s te helpen ontwerpen. Dit leidde tot een hoogst origineel en herkenbaar ontwerp, waarbij het groene karakter van de onderhoudsbus nog eens extra benadrukt wordt.

Over de MAN eTGE

De MAN eTGE heeft standaard een rijke basisuitrusting. Denk aan Lane-assist, noodremassistent, navigatie, volautomatische airco, parkeerhulp, stoel- en voorruitverwarming. Klanten rijden kunnen zorgeloos rijden met een eTGE door de 5 jaar volledige garantie en 8 jaar garantie op de hoogvoltage-accu. MAN biedt klanten inmiddels een landelijk dekkend netwerk van MAN-dealers die de eTGE kunnen servicen en onderhouden.