Leusden,
15
januari
2024
|
16:38
Europe/Amsterdam

Megawatt-laden en meer: MAN en ABB E-mobility kondigen R&D-samenwerking aan

  • MAN en ABB E-mobility tekenen overeenkomst voor technische samenwerking megawatt laadsysteem (MCS)
  • Nog meer focus op de behoeften van klanten in de logistiek


MAN Truck & Bus en ABB E-mobility hebben een exclusieve samenwerkingsovereenkomst getekend. Het doel van de strategische overeenkomst is om nog nauwer samen te werken, specifiek op het gebied van ontwikkeling.

“Samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling is vrij zeldzaam in onze industrie. Samen met ABB E-mobility streven we naar een nauwe samenwerking op basis van vertrouwen en transparantie. We beginnen direct met de ontwikkeling van producten en standaarden en richten ons op de speciale vereisten van de bedrijfswagenindustrie”, verklaart Thomas Nickels, Senior Vice President Engineering bij MAN.

Het belang van cross-industriële samenwerking voor de gehele sector is vooral helder met het oog op het megawatt laadsysteem (MCS), vervolgt Nickels: “Bij het MCS werken we samen met spelers uit de gehele sector om laden in het megawatt-bereik in de toekomst mogelijk te maken om daarmee duurzaam en efficiënt zwaar goederen- en personenvervoer over lange afstanden te bevorderen. Door samen te werken met ABB E-mobility kunnen we de uitdagingen van de nieuwe technologie in een vroeg stadium aanpakken en de standaardisatie sneller realiseren.”

Focus op klantervaring

Deze uitdagingen omvatten de ISO15118-20 communicatiestandaard en nieuwe manieren om signalen over te brengen. De basis voor megawatt-laden is Ethernet-communicatie, die voor het eerst wordt gebruikt in de elektromobiliteit. Software- en interoperabiliteitstests met voertuigen en laadstations moeten bijdragen aan het zo snel mogelijk ontwikkelen van betrouwbare producten in een opkomende marktomgeving. Daarom richt de samenwerking, die in eerste instantie drie jaar zal duren, zich vanaf het begin op de klantervaring, naast de interne ontwikkeling en door ontwikkeling van laadstations, voertuigen en software.

“Overtuigende laadprestaties, betrouwbare technologie en vertrouwen van de klant – dat zijn de voorwaarden voor het succes van elektromobiliteit in het zware vrachtvervoer en personenvervoer over lange afstanden. Door al in de vroege productfase samen te werken met MAN, kunnen we nog beter inspelen op de behoeften van onze klanten. Voor 2025 willen we een product op de markt brengen dat voldoet aan de eisen die de logistiek stelt”, aldus Floris van de Klashorst, Senior Vice President Products & Hardware Platforms bij ABB E-mobility. “De markt heeft een ecosysteem nodig waarvan de verschillende onderdelen op elkaar aansluiten en dat betrouwbaar werkt. Daarom willen we samen een concept ontwikkelen voor de interactie tussen MCS en CCS dat inspeelt op kwesties als ruimte, energievoorziening en netuitbreiding. De verregaande expertise van MAN helpt ons om klantgerichte oplossingen te ontwikkelen – zowel voor gebruik in het depot als op het spoor.”

De samenwerking beperkt zich overigens niet alleen tot de logistiek: “MCS wordt in de toekomst ook gebruikt in de reissector, bijvoorbeeld voor campers en touringcars. Dit brengt extra uitdagingen en een verandering in gebruikersgedrag met zich mee”, vervolgt het hoofd van de ontwikkelingsafdeling.

Over ABB E-mobility

ABB E-mobility maakt als wereldleider op het gebied van laadoplossingen voor elektrische voertuigen (EV) een duurzamere en grondstofzuinigere toekomst van mobiliteit mogelijk. ABB E-mobility is een voorkeurspartner voor de grootste fabrikanten van elektrische voertuigen ter wereld en voor landelijke exploitanten van laadnetwerken voor elektrische voertuigen. De onderneming biedt het breedste portfolio aan EV-laadoplossingen, van slimme laders voor thuis tot krachtige laders voor de snelwegstations van de toekomst, oplossingen voor de elektrificatie van wagenparken en het laden van elektrische bussen en trucks. ABB E-mobility heeft wereldwijd ongeveer 1.500 werknemers in dienst en heeft meer dan een miljoen EV-laders verkocht in meer dan 85 markten, waaronder meer dan 50.000 DC-snelladers. Voor meer informatie: e-mobility.abb.com.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.