Leusden,
11
oktober
2019
|
12:03
Europe/Amsterdam

MAN Truck & Bus kampioen innovatie op Busworld 2019

  • Nieuwe 18,75 meter lange Lion’s City EfficientHybrid
  • Lion’s Intercity met nieuwe D1556 LOH-motor
  • Elektrische Lion’s City E nu zelf te ervaren
  • Première MAN eTGE Combi en TGE City minibussen

Tijdens de 2019-editie van Busworld in Brussel (18 t/m 23 oktober) presenteert MAN Truck & Bus een groot aantal stads- en intercitybussen, touringcars en minibussen van zowel MAN als NEOPLAN. Tot de primeurs behoren de Lion’s City 19, de Lion’s Intercity met de nieuwe D15-motor én de eTGE Combi en TGE City minibussen. Daarnaast kunnen bezoekers voor het eerst kennismaken met de rijdende, volledig elektrische MAN Lion’s City E.

Tijdens Busworld toont MAN voor het eerst de Lion’s City 19 EfficientHybrid. Met deze 18,75 meter lange bus breidt MAN zijn nieuwe generatie lijnbussen uit met een aantrekkelijke, kostenefficiënte oplossing voor binnenstedelijk vervoer. De drieassige uitvoering van de Lion’s City 19 EfficientHybrid die op de show in Brussel zijn opwachting maakt, biedt plaats aan 38 zittende passagiers, vier meer dan in de Lion’s City 18. Een zeer efficiënte D1556 LOH dieselmotor met 360 pk (265 kW) zorgt voor de aandrijving en voldoet aan de Euro 6d emissiestandaarden. Eveneens een showprimeur: de bus heeft een actieve bochtassistent met voetgangerdetectie, om ongevallen met voetgangers die zich in de dode hoek bevinden, te voorkomen.

MAN Lion’s Intercity: nieuwe D15-motor en MAN TipMatic Coach-transmissie

Met de Lion's Intercity biedt MAN de ideale oplossing voor intercity- en schoolbusvervoer. Met maximaal 53 “Intercity Lite” stoelen biedt de getoonde bus meer dan voldoende ruimte voor passagiers. Tijdens Busworld is de intercitybus voor het eerst te zien met de nieuwe D1556 LOH-motor. De efficiënte 9-liter krachtbron is leverbaar met een vermogen van 280, 330 en 360 pk. Bovendien breidt MAN het aanbod transmissies voor de intercitybus verder uit met de introductie van de nieuwe 12-traps automaat uit de nieuwe MAN TipMatic Coach-generatie. 

Dynamische kennismaking Lion’s City E

Bezoekers van Busworld 2019 kunnen op het buitenterrein van het showcomplex kennismaken met de volledig elektrische Lion’s City E. De grootste zichtbare verschillen ten opzichte van de uitvoering met verbrandingsmotor zijn het ontbreken van de motoropbouw achterin, de vier extra zitplaatsen als gevolg daarvan en de batterijen die op het dak zijn ondergebracht. In deze 12 meter lange solobus levert de elektrische aandrijflijn een vermogen van 160 kW tot maximaal 270 kW. Daarbij heeft de Lion’s City E een realistische range van 200 kilometer en zelfs 270 kilometer onder ideale omstandigheden, gedurende de gehele levenscyclus van de batterijen.

MAN Lion’s Coach: kostenefficiënt, betrouwbaar en populair

Een andere highlight van MAN op de show is de luxe en comfortabele MAN Lion’s Coach. In Brussel maakt hij zijn opwachting in een lange-afstandsversie van de Lion’s Coach C, met een lengte van 13 meter inclusief 48 stoelen, een lift en twee rolstoelplekken. De touringcar wordt aangedreven door een uitzonderlijk efficiënte 470 pk (346 kW) sterke D2676 LOH-motor met een maximumkoppel van 2.400 Nm, in combinatie met de 12-traps MAN TipMatic Coach-transmissie.

Twee showprimeurs: MAN Truck & Bus breidt minibusportfolio uit

MAN introduceert op Busworld tevens twee nieuwe minibusvarianten: de MAN eTGE Combi en MAN TGE City. De eTGE Combi is gebaseerd op serieproductieversie van de elektrische MAN eTGE in gesloten-besteluitvoering. Hij is goedgekeurd voor een passagierscapaciteit tot acht personen. Daarmee is deze elektrische minibus bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld binnenstedelijk vervoer in milieuzones.

Om ruimte te besparen zijn de batterijen van de eTGE Combi ondergebracht onder de licht verhoogde bodem. In theorie is het batterijpakket goed voor een range van maximaal 173 kilometer (NEDC, 114 km volgens WLTP).

De MAN TGE City is eveneens gebaseerd op de gesloten-bestelversie van de TGE. Het platform met verlaagde bodem en het stadsvriendelijke deurconcept, speciaal ontwikkeld voor de TGE City, kan desgewenst worden voorzien van neerklapbare stoelen, rolstoelplekken, staplaatsen of vaste stoelen. Voor de licht verhoogde achterkant zijn extra zitplaatsen beschikbaar.

NEOPLAN: exclusief reizen in combinatie met innovatieve veiligheid

De Tourliner L op de stand in Brussel geeft bezoekers een uitgebreid kijkje in de wereld van NEOPLAN. Opvallend aan deze uitvoering is de geoptimaliseerde positie van de B-stijl, waardoor passagiers voorin beter naar buiten kunnen kijken. Vanbinnen heeft deze NEOPLAN een innovatief office-interieur. Waarmee deze uitvoering onderstreept hoe comfortabel reizen en efficiënt werken optimaal kunnen worden gecombineerd.

De NEOPLAN Skyliner op de stand heeft een geoptimaliseerde instap aan de rechterkant, wat de doorstroom van passagiers bevordert en de stoelcapaciteit vergroot. De dubbeldekker biedt comfortabel plaats aan 76 inzittenden op de nieuwe-generatie Exclussivo-stoelen. Andere highlights zijn de geïntegreerde sfeerverlichting en een exclusieve maar praktische kitchenette op het onderste dek.

De NEOPLAN Skyliner die op Busworld staat, demonstreert de allerlaatste innovaties op het gebied van veiligheid. De dubbeldekker heeft OptiView, het eerste systeem dat de spiegels vervangt op touringcars en dat tijdens de afgelopen IAA zijn wereldpremière beleefde. Dit systeem wordt vanaf 2020 leverbaar op alle NEOPLAN-modellen. De nieuwe rij- en bochtassistentiesystemen bieden eveneens extra veiligheid. Een bochtassistent met actieve waarschuwingsfunctie en voetgangerdetectie, een snelheidsbeperkingsscherm en automatische verkeersbordenherkenning zijn eveneens maatgevend in deze sector.

Alle modellen van MAN Truck & Bus zijn tijdens Busworld 2019 te zien op de MAN-stand (nummer) 422 in Hal 4.

Lees hier meer over de innovaties van MAN Truck & Bus op Busworld 2019 in het uitgebreide Engelstalige nieuwsbericht.