Leusden,
30
november
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

MAN TGX Efficient Performance: de efficiency van een vooruitziende blik

  • Aerodynamische features verbeteren de stroomlijn 
  • Motor, transmissie en overbrenging achteras afgestemd op maximale efficiency
  • Slimme rijassistentiesystemen met een vooruitziende blik verlagen het verbruik en verbeteren het rijgedrag
  • Laagste MAUT-kosten door geringe CO2-uitstoot

Met de nieuwe Efficient Performance-uitvoering zet de MAN TGX voor nationaal en langeafstandstransport de volgende stappen op het inperken van brandstofverbruik. Naast gerichte aanpassingen aan de aandrijflijn en aerodynamische optimalisatie zorgt ook de inzet van rijassistentiesystemen met een vooruitziende blik voor extra efficiency.

Met de TGX Efficient Performance geeft MAN een niet te missen visitekaartje af als het gaat om efficiency. Daarbij combineert MAN fysieke aerodynamische en mechanische details met de slimme rekenkracht van de talrijke rijassistentiesystemen, voor een maximale brandstofbesparing.

De dakspoiler, de cabine-zijfenders en de chassisskirts zorgen niet alleen voor een nog betere stroomlijn, ze dragen ook bij aan de indrukwekkende road presence van de MAN TGX Efficient Performance. De slanke camera’s van MAN OptiView, het digitale spiegelvervangingssysteem dat ook de dode hoek opheft, laten zien dat goede aerodynamische eigenschappen en een hoog veiligheidsniveau een perfecte match kunnen vormen. Ook de A-label banden met lage rolweerstand dragen bij aan het terugdringen van het verbruik.

Geoptimaliseerde aandrijflijn 

De MAN TGX Efficient Performance beschikt over een dieselmotor met een vermogen van 382 kW/520 pk en een maximum koppel van 2.500 Nm. Deze krachtbron voldoet aan de Euro 6e emissienorm en is gekoppeld aan de Direct Drive-transmissie en een achteras met een 2,31-overbrenging. De motor maakt gebruik van dynamische koppelaanpassing. Dat betekent dat de truck op basis van de actuele omstandigheden automatisch het toerenbereik kiest waarin de motor zo efficiënt mogelijk functioneert.

MAN EfficientCruise met Predictive Drive en MAN EfficientRoll

De MAN Efficient Performance heeft diverse slimme functies aan boord. MAN EfficientCruise maakt gebruik van GPS-gegevens. Het systeem kijkt tot wel drie kilometer vooruit en ziet daardoor hellingen en afdalingen op de route. Op basis daarvan berekent het systeem de meest efficiënte manier van rijden, die wordt verwezenlijkt door een gerichte keuze van versnellingen. De bestuurder kan zelf de gewenste snelheid selecteren. Met vier ECO-levels is ook een snelheidstolerantie zelf te kiezen. ECO 1 is met de kleinste afwijking van de ingestelde snelheid vooral geschikt voor gebruik in druk verkeer of bij slechte weersomstandigheden. ECO 4 maakt de grootste afwijking mogelijk in situaties met weinig verkeer op snelwegen en provinciale wegen.

Slim omhoog en omlaag

MAN PredictiveDrive is de perfecte aanvulling op MAN EfficientCruise. Bij het naderen van hellingen en hellende trajecten en rekening houdend met de omstandigheden weegt dit systeem mogelijke snelheids- en schakelstrategieën tegen elkaar af om uiteindelijk te kiezen voor de meest verbruiksvriendelijke optie. In de praktijk betekent dit doorgaans dat de TGX Efficient Performance voor een helling kort accelereert. Dit maakt vroegtijdig terugschakelen op die helling mogelijk. Tegelijkertijd blijft er voldoende vermogen over. Zowel MAN PredictiveDrive als MAN EfficientCruise is actief vanaf circa 30 km/u, zelfs zonder ingeschakelde cruise control. Samen zorgen de systemen voor een lager verbruik én voor duidelijk betere rijeigenschappen op wegen met hoogteverschillen. 

EfficientRoll

MAN EfficientRoll draagt bij aan nog meer brandstofbesparing. Op lichte hellingen naar beneden schakelt dit systeem de transmissie automatisch in N (Neutraal). Dan verliest de MAN TGX Efficient Performance minder snelheid dan met ingeschakelde versnelling. Door dit uitrollen - ook wel ‘zeilen’ genoemd - hoeft de motor minder toeren te maken (550 tpm in plaats van de stationaire 600 tpm). Dat vertaalt zich in een verdere verlaging van het verbruik. 

Ook voor andere MAN TGX-modellen

De efficiency van de rijassistentiesystemen is er ook voor andere MAN TGX-modellen. Deze functies zijn met enkele kliks te selecteren en te activeren via het RIO-platform van MAN DigitalServices. Het aanbod omvat naast diensten voor economisch rijden - zoals MAN EfficientCruise Drive en MAN EfficientRoll - ook slimme oplossingen voor voertuiglokalisatie, onderhouds- en reparatiebeheer en tachograaf- en tijdmanagement. Alle digitale services zijn drie maanden gratis en vrijblijvend uit te proberen. De Nederlandse MAN-dealers geven graag alle informatie.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.