Leusden,
22
juni
2021
|
16:53
Europe/Amsterdam

MAN TGE wordt nog klimaatvriendelijker

Lichte bestelwagens tot 3,5 ton moeten vanaf 1 januari 2022 zijn uitgerust met Euro 6d-motoren. MAN Truck & Bus voldoet met zijn TGE-bestelwagenserie nu al aan deze norm. Dankzij de nieuwe motorregeleenheid en herziene AdBlue®-injectie bespaart de MAN TGE nu zelfs zo’n 10% CO2 per kilometer.

De gehele transportsector ondergaat momenteel een transformatie. Elektrische bedrijfswagens zijn in opkomst en worden in de nabije toekomst net zo gangbaar als bedrijfswagens met verbrandingsmotoren. Maar op weg naar die transformatie zijn bedrijfswagens met een verbrandingsmotor nog steeds noodzakelijk en worden ze daarom verder doorontwikkeld. De huidige MAN-dieselmotoren worden nóg schoner en zuiniger. 

Maar first things first: vanaf 1 januari 2022 moeten alle nieuw geregistreerde lichte bestelwagens in de EU voldoen aan de Euro 6d-emissienorm. Het verschil tussen de voorheen geldende norm (Euro 6d temp) en de Euro 6d norm zit hem echter niet in de emissiegrenswaarden zelf, maar in de toelaatbare overschrijdingsfactor van de grenswaarden bij het daadwerkelijke rijden in de praktijk (ook bekend als RDE, wat staat voor Real Driving Emission). Deze overschrijdingsfactor wordt per ingang van 2022 verlaagd. De MAN TGE-bestelwagenserie voldoet nu al aan deze norm

Daarnaast scoren de nieuwe MAN-motoren voor de TGE tot 3,5 ton met een forse vermindering van het brandstofverbruik en daarmee de CO2-uitstoot. De reductie voor alle motoren ligt tussen de 9 en 10 procent. Bij de L3H3 gesloten bestelwagen (normale wielbasis, hoog dak) met een vermogen van 103 kW/140 pk betekent dit concreet dat voorheen de CO2-uitstoot volgens de WLTP-meetcyclus 253 g/km (9,7 l/100 km) was, en vanaf nu slechts 230 gram CO2/km (8,8 l/100 km) is. Met de introductie van banden met het A-label die een geoptimaliseerde rolweerstand hebben zal het verbruik met nog eens 3 g CO2/km (8,7 l/100 km) verminderen.

De Euro 6d-motoren hebben een nieuw ontwikkelde uitlaatgasreiniging, een nieuw motorregelsysteem, een vergrote AdBlue®-tank met een inhoud van 30 liter en een nieuw uitlaatsysteem. De Euro 6d-motoren worden nu standaard in de MAN TGE geplaatst.

Een nieuwe technologie die de Euro 6d-motor heeft is het SCR-systeem ‘Twin Dosing’. Vooral die techniek is verantwoordelijk voor de genoemde CO2-besparingen. MAN bereikt dit met een extra SCR-katalysator en een dubbele Selective Catalytic Reduction-injectie, ofwel SCR. Bij deze techniek wordt het reductiemiddel AdBlue® in twee achter elkaar opgestelde reductiekatalysatoren geïnjecteerd. Een ervan dichtbij de motor in de uitlaatgasreinigingsmodule, de tweede weg van de motor onder de onderkant van de bestelwagen. Dit concept zorgt voor een effectieve reductie van stikstofoxiden bij hoge en lage uitlaatgastemperaturen.