Leusden,
13
januari
2021
|
12:39
Europe/Amsterdam

MAN steunt truckvervangingsprogramma Duitse overheid

Andreas Tostmann, MAN Truck & Bus CEO, verwelkomt het door de Duitse regering aangekondigde vernieuwingsinitiatief voor truckvloten.

“De Duitse overheid bereikt verschillende positieve effecten in één keer door de invoering van het truckvervangingsprogramma. Ten eerste is zowel het klimaat als het milieu gebaat bij de vervanging van oude vrachtwagens door de actuele, nieuwe modellen, waarmee de CO2-uitstoot - maar vooral ook de uitstoot van fijnstof en NOx - aanzienlijk wordt verminderd. Een moderne Euro VI-vrachtwagen stoot bijvoorbeeld ongeveer 80 procent minder NOx uit dan Euro V-modellen. Ten tweede profiteren alle weggebruikers van het hogere veiligheidsniveau van moderne trucks. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe assistentiesystemen geïntroduceerd - waaronder het noodstopsysteem en de afslagassistent - die levens kunnen redden. Ten derde heeft de economie er baat bij: fabrikanten en leveranciers van bedrijfsvoertuigen kampen met een sterke daling van de vraag als gevolg van de Corona-crisis. Elke vorm van marktstimulering kan hierbij helpen”, aldus Tostmann.

Forse subsidies

Het Duitse Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft aangekondigd dat de Duitse overheid de aanschaf van nieuwe trucks met maximaal 15.000 euro zal subsidiëren als deze voldoen aan de eisen van de huidige Euro VI-emissienorm en tegelijkertijd een oude vrachtwagen met Euro III-, IV- of V-emissienormen wordt gesloopt. Daarnaast wordt een subsidie van maximaal 5.000 euro toegekend voor de aanschaf van intelligente opleggertechnologie. Hieronder vallen bijvoorbeeld systemen voor bandenspanningsmeting of de digitale aansturing van opleggers en aanhangwagens, maar ook aerodynamische opbouwdelen.

Met de recente introductie van de nieuwe truckgeneratie beschikt MAN over een bijzonder modern productportfolio voor bijna alle toepassingen. Zo is de nieuwe TGX met zijn hightech motoren niet alleen bijzonder schoon, maar ook zeer zuinig. In vergelijking met zijn toch al zuinige voorganger is het verbruik – en daarmee de CO2-uitstoot – met 8,2 procent gedaald, zoals TÜV Süd in haar testen heeft bewezen. Dit is één van de redenen waarom een internationale jury van deskundigen onlangs de prestigieuze International Truck of the Year 2021 (ITOY) award heeft toegekend aan dit model van MAN.