Leusden,
05
december
2019
|
15:14
Europe/Amsterdam

MAN start productie elektrische eTGM-trucks

  • MAN stimuleert e-mobility voor trucks met drieassige, rondom luchtgeveerde TGM 26.360 E distributietruck
  • Compleet mobiliteitsconcept, inclusief advies van MAN Transport Solutions en chauffeurstraining van MAN Profi Drive
  • Maximale inzetbaarheid, bijvoorbeeld als koelwagen, met verwisselbare carrosserie of opbouw voor drankvervoer
  • Geslaagde praktijkproef met negen voertuigen in samenwerking met het Oostenrijkse consortium CNL

Sinds de herfst van 2018 voert MAN Truck & Bus samen met negen Oostenrijkse klanten van het consortium CNL Council for Sustainable Logistics praktijktests uit met e-trucks. De negen bedrijven - Gebrüder Weiss, HOFER, Magna Steyr, METRO, Quehenberger Logistics, REWE, Schachinger Logistik, SPAR en Stieglbrauerei - exploiteren elk een elektrische MAN eTGM en leveren vandaag al een waardevolle bijdrage aan de duurzame mobiliteit van morgen. MAN zet nu de volgende stap op weg naar klimaatneutrale distributie door de kleinschalige productie en verkoop van de MAN eTGM op te starten.

De MAN eTGM voldoet aan alle essentiële eisen voor het stedelijke distributieverkeer van de toekomst. Het model is emissievrij en produceert geen motorgeluid. De e-truck voor middelzwaar en zwaar distributieverkeer is bij uitstek geschikt als koelwagen met elektrische transportkoeling, als wissellaadbak truck of voor andere distributieopbouwen.

De volledig elektrische MAN eTGM distributietruck wordt aangeboden in een 26 tons drie-assige gestuurde naloopas-configuratie met volledige luchtvering. Voor de elektrische aandrijving zorgt een 264 kW sterke elektromotor met een maximumkoppel van 3.100 Nm. De energieopslag zit in krachtige lithium-ion accupakketten van de Volkswagen Groep, die zich boven de vooras, waar bij conventionele trucks de dieselmotor zit. Aan de zijkant van het chassis zijn extra accupakketten geplaatst. De actieradius bedraagt maximaal 200 kilometer, afhankelijk van het inzetgebied, de klimatologische omstandigheden en de rijstijl.

Bij het afremmen en remmen wordt de aandrijfkracht van de truck omgezet in elektrische energie en teruggeleid naar de accu. Deze recuperatietechnologie kan de actieradius van de eTGM aanzienlijk vergroten. Een display in de cockpit informeert de bestuurder over het huidige energieniveau van de accu's. Links en rechts achter de vooras zitten de aansluitingen om de accu’s te kunnen opladen. Dit kan op meerdere mogelijkheden; met de 150 kW aansluiting is de truck in korte tijd weer op te laden.

Nevenaggregaten zoals de stuurbekrachtigingspomp, de luchtcompressor voor remmen en vering en het airconditioningsysteem worden elektrisch bediend en aangestuurd door het energiemanagementsysteem en werken energiebesparend.

Om de overstap naar e-mobiliteit zo eenvoudig en succesvol mogelijk te laten verlopen, biedt MAN zijn klanten een team van experts om hen te helpen bij de weloverwogen aanschaf van een eTGM. MAN biedt uitgebreid en oplossingsgericht advies op maat - van de analyse van de behoeften, de configuratie van het wagenpark, de laadinfrastructuur en het energiebeheer tot en met de alomvattende, meest kostenefficiënte transportoplossing. Bovendien krijgen de MAN eTGM-chauffeurs een rijtraining die speciaal is afgestemd op de eisen van het rijden met een volledig elektrisch voertuig.

Zie voor meer informatie de website: https://www.truck.man.eu/nl/nl/man-etruck.html.