Leusden,
20
oktober
2017
|
10:45
Europe/Amsterdam

MAN: serieproductie elektrische stadsbus in 2019

MAN: serieproductie elektrische stadsbus in 2019

MAN neemt eind 2019 een volledig elektrisch aangedreven stadsbus in productie. Voorafgaand daaraan start in 2018 een praktijkproef met voorserie-exemplaren bij verschillende Europese OV-aanbieders. MAN richt zich ook op het vinden van sterke partners om de introductie van alternatieve aandrijfmethoden in stadsverkeer te ondersteunen en tevens op de laadtechnologie.

In 2018 onthult MAN in het kader van zijn eMobility Roadmap een voorserie-versie van een volledig elektrisch aangedreven stadsbus. Deze BEV (battery electric vehicle) wordt met medewerking van Europese OV-aanbieders aan een grote praktijkproef onderworpen. De focus ligt daarbij op de geschiktheid voor dagelijkse inzet. Daarbij maakt MAN gebruik van de expertise van partners die al ervaring hebben met bijvoorbeeld de inzet van elektrisch aangedreven bussen of de energievoorziening ervan.

De ervaring van MAN
MAN heeft ruime ervaring opgedaan met elektrische aandrijflijnen en -componenten in de Lion’s City Hybrid. Daarmee heeft het merk een uitstekende uitgangspositie om ook een praktische en efficiënte oplossing in het segment van elektrisch aangedreven stadsbussen te kunnen bieden. Daarbij vertrouwt MAN op de depot charging technologie via CSS-interface, die zich inmiddels heeft bewezen. Uit een Europees onderzoek waarbij bijna tweehonderd klanten werden ondervraagd, kwam naar voren dat een flexibele en ononderbroken inzet van stadsbussen (zonder tussentijds laden) belangrijker is dan een grote actieradius. Om dat te realiseren heeft MAN een modulair concept opgesteld, waarbij klanten bijvoorbeeld het aantal opslagmodules kunnen kiezen. Het merendeel van de klanten geeft aan dat een actieradius van 200 km onder normale dagelijkse omstandigheden volstaat. MAN zal hieraan voldoen. Bij het ontwerpen van de opslagmodules is het van belang om ook de aanzienlijke invloed op de actieradius van onder meer airconditioning en verwarming in te calculeren.