Leusden,
20
oktober
2020
|
10:21
Europe/Amsterdam

MAN presenteert Zero-Emission roadmap

  • Waterstof als alternatieve brandstof in gebruik prototypes vanaf 2021
  • Vanaf 2023/2024: tests met H2-trucks door klanten gepland in het kader van het project ‘Bayernflotte’
  • Samenwerking op het gebied van onderzoek met universiteiten

MAN Truck & Bus brengt CO2-vrije mobiliteit op gang met zijn roadmap voor elektrische aandrijving en waterstof. Het bedrijf gaat hiervoor verschillende samenwerkingsverbanden aan.

In het openbaar vervoer en de distributie lijkt de beslissing te zijn genomen: elektrische voertuigen met accu's zijn daar het ultieme vervoermiddel. Daarom levert MAN Truck & Bus de serieproducten MAN Lion's City E stadsbus en eTGE bestelwagen, plus de 26 tons elektrische distributietruck eTGM. De volledig elektrische truck op basis van de nieuwe truckgeneratie gaat vanaf 2023 de weg op.

Waterstof als alternatieve brandstof

Naast de snelle ontwikkeling van de accutechnologie is waterstof (H2) een goede aanvullende optie als alternatieve brandstof voor het langeafstandsvervoer. Daarom presenteert MAN Truck & Bus hiervoor nu zijn R&D-roadmap. Volgens dit plan moeten er volgend jaar al prototypen worden gebouwd in lijn met de huidige ontwikkelingsprojecten. MAN test zowel het gebruik van een brandstofcel als een H2-verbrandingsmotor.

De voordelen liggen voor de hand: enerzijds is deze vorm van elektrische mobiliteit zeer milieuvriendelijk. Brandstofcellen veroorzaken bij gebruik geen schadelijke emissies, de enige uitstoot is waterdamp. Anderzijds is de actieradius van ongeveer 800 kilometer dankzij de stroomopwekking aan boord groot genoeg voor trekkers in het langeafstandsvervoer.

De waterstof-verbrandingsmotor daarentegen biedt dankzij de bekende basistechnologie een betere en robuustere oplossing en kan zo als overbruggingstechniek dienen.

Voor 2023/2024 zijn praktijkproeven gepland in samenwerking met geselecteerde Beierse klanten. Het doel is om het complete waterstofecosysteem in de transportlogistiek te testen. Als onderdeel van een zogenaamde Beierse vloot wil MAN in een consortiumproject samen met Beierse infrastructuurbeheerders en transportpartners waterstof testen voor gebruik in het langeafstandsverkeer van goederen. De eerste gesprekken hierover hebben al plaatsgevonden met de Beierse deelstaatregering. Ook is een samenwerking met de universiteiten gepland.

“Wij nemen onze verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu en de maatschappij zeer serieus en daarom werken we bij MAN Truck & Bus met een maximale energie aan de ontwikkeling van alternatieve aandrijfsystemen”, benadrukt dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus en verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling. “Waterstof kan op dit vlak een interessante oplossing zijn, maar dan moet de infrastructuur wel aanzienlijk worden uitgebreid. We leveren graag onze bijdrage door de juiste voertuigen te ontwikkelen - zoals we met onze roadmap laten zien.”