Leusden,
02
november
2020
|
14:58
Europe/Amsterdam

MAN presenteert TGE als mobiele corona test unit

 • PCR-tests voldoen aan hoogste medische eisen, testresultaten binnen een uur bekend
 • Dagelijks meer dan 500 tests per voertuig

Samen met erkende specialisten op het gebied van de volksgezondheid heeft MAN Truck & Bus een diagnose-voertuig ontwikkeld om snel en veilig te kunnen testen op SARS CoV-2 infecties. De mobiele test unit op basis van de MAN TGE is bij uitstek geschikt om op locatie te testen – bijvoorbeeld bij verpleeghuizen, scholen en bedrijven. Dagelijks kunnen per voertuig meer dan 500 tests worden afgenomen.

De nieuwe mobiele test unit van MAN kan een bijdrage gaan leveren aan het bestrijden van de COVID-19 pandemie. Hoe sneller er in een coronabrandhaard wordt getest , des te effectiever de uitbraak van het virus kan worden bestreden. Dankzij de Vivalytic PCR-testapparatuur van Bosch Healthcare Solutions aan boord van de MAN TGE zijn de testresultaten in 39 minuten bekend. De gehele testprocedure neemt niet meer dan een uur in beslag.

Een belangrijk pluspunt van de mobiele MAN corona test unit is zijn flexibiliteit. De auto kan direct naar locaties worden gestuurd waar de urgentie het hoogst is. Het voertuig is bovendien digitaal: testresultaten kunnen in realtime worden gedeeld met de gezondheidsorganisaties en de geteste personen zelf. 

De voordelen van de mobiele MAN corona test unit op een rij:

 • Testen op locaties met de hoogste urgentie, op regionale hotspots.
 • Preventieve tests op locatie, bijvoorbeeld bij drukbezochte evenementen.
 • Terugdringen van productieverlies bij bedrijven.
 • Snelle tests van mensen met beperkte mobiliteit, bijvoorbeeld bij verpleeghuizen.
 • Snelle identificatie en isolatie van geïnfecteerde personen.
 • Verkorting van de duur van het tesprocesduur.
 • Verlichting van werkdruk op testlocaties en bij laboratoria.

MAN biedt twee verschillende voertuigen: met de standaard wielbasis en een toegestaan totaalgewicht van 3,5 ton, en met een lange wielbasis in combinatie met 5,5 ton toegestaan totaalgewicht. De korte versie dient als mobiel diagnose voertuig en is uitgerust met maximaal 16 Vivalytic analyse-instrumenten. Deze zijn bevestigd in speciaal ontwikkelde houders. In het testvoertuig met lange wielbasis is bovendien een speciale ruimte ingericht voor de swab-afname. Dit voertuig is voorzien van acht PCR analyse-instrumenten.

Het MAN corona testvoertuig beschikt over een 2,0-liter turbodieselmotor met 177 pk. Optioneel kan het voertuig worden besteld met vierwielaandrijving en een achttraps automatische transmissie. Voor de inrichting van het voertuig worden antibacteriële oppervlakken toegepast. Twee automatische schuifdeuren, airconditioning en automatische treeplanken zijn standaard. Tegen meerprijs is het voertuig leverbaar met twee gootstenen (voor de test- en swab-ruimte), een computertafel met 220 V-aansluiting en een koelkast.

Beide voertuigen zijn voorzien van een MAN TeleMatics box voor internetverbinding. Andere opties zijn:

 • Aan drie kanten gesloten luifels van tentdoek voor swab-afname.
 • Signaleringssysteem, LED-zwaailamp en ingebouwde radio-installatie
 • Draai- en rijdbare afvalcontainer (400 liter), bevestigd op de trekhaak.

De mobiele corona test unit van MAN Truck & Bus is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Leeloo Medical. Daarbij is een beroep gedaan op de expertise van ambulancedienst MKT-Krankentransport. De voertuigen worden geheel volgens de richtlijnen van de Duitse Midizinischen Katastrophen-Hilfswerk (MHW) ingericht door MAN en AMS Ambulanzmobile. 

Het nieuwe MAN corona-testvoertuig is inzetbaar in heel Europa en kan per direct worden besteld. De eerste twee testvoertuigen zijn in oktober 2020 afgeleverd.