Leusden,
25
november
2021
|
10:24
Europe/Amsterdam

MAN OptiView wint ‘European Transport Award for Sustainability 2022’

  • Assistentiesysteem maakt dode hoeken aan bestuurders- en bijrijderszijde zichtbaar en zorgt voor meer visueel comfort en veiligheid
  • OptiView vervangt buitenspiegels, groothoekspiegels en voorzijde- en trottoirspiegels met camera’s
  • MAN OptiView: sinds oktober bestelbaar voor alle MAN’s uit de TGL-, TGM-, TGS- en TGX-serie

Het digitale spiegelvervangingssysteem MAN OptiView heeft de ‘European Transport Award for Sustainability 2022’ gewonnen in de categorie assistentiesystemen. MAN OptiView maakt dode hoeken zichtbaar voor de bestuurder en zorgt zo voor meer veiligheid op de weg. Het systeem is sinds oktober 2021 te bestellen op alle truckseries van MAN.

Recent heeft het Duitse vakblad ‘Transport’ voor de zesde keer de European Transport Prize for Sustainability (ETPN) uitgereikt. De prijs is bedoeld om bedrijven uit de bedrijfswagensector aan te moedigen stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid door vooruitstrevende producten en strategieën op dit gebied te erkennen. MAN & Truck Bus won de felbegeerde award dit jaar in de categorie assistentiesystemen met het digitale spiegelvervangingssysteem OptiView.

“Deze award bewijst dat we met MAN OptiView een absolute benchmark hebben gecreëerd op het gebied van spiegelvervangingssystemen, waardoor de werkplek in onze nieuwe truckserie nog beter wordt”, aldus Christoph Huber, voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus Deutschland GmbH tijdens de prijsuitreiking.

Optimaal overzicht in elke rijsituatie

Afslaan of van rijstrook veranderen behoort tot de situaties waarin de chauffeur ondanks een goede spiegeltechnologie vroeger in potentieel gevaarlijke situaties terecht kon komen als andere weggebruikers moeilijk te zien waren, vooral in de dode hoek.

Het digitale spiegelvervangingssysteem OptiView, dat als optie kan worden besteld op de TGL, TGM, TGS en TGX, maakt gebruik van camera’s om de verkeerssituatie rond de vrachtwagen weer te geven op twee grote hoge-resolutie displays op de A-stijlen en ook op het 12,3” scherm van het mediasysteem. Naast het standaardbeeld beschikken de chauffeurs ook over een zoom- en groothoekbeeld, waardoor ze een optimaal zicht hebben op het omringende verkeer. OptiView vermindert zo het risico om andere weggebruikers over het hoofd te zien aanzienlijk. Het gezichtsveld van het systeem maakt ook de dode hoeken aan de bestuurders- en bijrijderszijde zichtbaar, wat bijdraagt aan de veiligheid van met name fietsers en voetgangers in de stad.

Nuttige extra informatie

Naast de verschillende displayweergaven biedt MAN OptiView nog meer ondersteunende extra functies. Zo kunnen bijvoorbeeld hulplijnen voor breedte en lengte over de weergaven van de zijdisplays worden gelegd. Zo kunnen afstanden en afmetingen bij het inhalen of manoeuvreren nog beter worden ingeschat. Bovendien integreert MAN OptiView ook de waarschuwingsdisplays van de afslagassistent, de hulp bij het veranderen van rijstrook en de rijbaanwisselassistent in de twee zijdisplays. Alle belangrijke informatie over de omliggende verkeerssituatie is zo altijd direct gebundeld en goed zichtbaar.

Een andere nuttige en veiligheidsverhogende extra functie van MAN OptiView is de bewakingsmodus, die bij pauzes kan worden ingeschakeld. Hiermee kan de chauffeur via het groothoekbeeld in de zijdisplays en het frontcamerabeeld in het display van het mediasysteem de omgeving van zijn parkeerplaats bekijken, vooral ’s nachts als de gordijnen gesloten zijn, en verdachte bewegingen rond de vrachtwagen vroegtijdig waarnemen. De bewakingsmodus kan op elk moment rechtstreeks via de bedieningsmodule op het onderste bed worden geactiveerd – bij wijze van spreken vanuit een slaappositie. Als het voertuig naast OptiView ook met een achteruitkijkcamera is uitgerust, wordt het beeld daarvan als split-screenweergave in het mediadisplay weergegeven.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.