Leusden,
17
januari
2024
|
14:12
Europe/Amsterdam

MAN noteert forse verkooptoename in 2023

  • Truckverkopen met 44% gestegen
  • Bus-business herstelt zich
  • TGE-verkooprecord met 26.600 nieuwe bestelwagens
  • Levering motoren aan derden op hoogste niveau in 9 jaar

MAN Truck & Bus heeft afgelopen jaar over de gehele linie aanzienlijke verkooptoenames gerealiseerd. In totaal leverde de onderneming zo’n 116.000 trucks, bussen en bestelwagens af aan klanten. Dat betekent een stijging van 37 procent ten opzichte van het jaar ervoor, waarin de onderneming nog te kampen had met vertragingen in de toeleveringsketen en een afgenomen vraag in het bussegment als gevolg van de coronasituatie. Bovendien verkocht MAN Truck & Bus vorig jaar 11.600 motoren aan externe afnemers.

“Na enkele zeer uitdagende jaren liggen we weer op koers naar succes”, verklaart Friedrich Baumann, hoofd Verkoop en Customer Solutions Officer bij MAN Truck & Bus SE. “Ons innovatieve productgamma en onze klantgeoriënteerde diensten vallen in de smaak, wat in 2023 in sommige gevallen mede tot recordverkopen heeft geleid. Dankzij een sterke teamprestatie op alle fronten binnen de onderneming konden we de extreem grote vraag aan en hebben we meer modellen en motoren kunnen leveren dan we in jaren hebben gedaan.”

De truckverkopen ontwikkelden zich in positieve zin, met een groei van liefst 44 procent tot zo’n 83.700 trucks.

Ook de verkoop van bussen steeg, in dit geval met 19 procent tot ongeveer 5.700 exemplaren. Alle segmenten noteerden een sterke toename, en specifiek de markt voor touringcars, die zich sterk herstelde na de dip als gevolg van de coronapandemie. De verkoop van touringcars verdubbelde afgelopen jaar zelfs, tot ruim 1.100 voertuigen.

Dankzij het winnen van diverse belangrijke stadsbus-tenders en de aanhoudende vraag naar batterij-elektrische bussen, steeg de verkoop van e-bussen nog verder. Waar MAN in 2022 nog 263 elektrische stadsbussen verkocht, waren dat er in 2023 al 771. Samen met de marktintroductie van de eTruck afgelopen oktober blijft MAN zijn decarbonisatiestrategie dus systematisch voortzetten. In 2030 moet de helft van alle nieuwe MAN-trucks en ongeveer 90 procent van alle nieuwe stadsbussen batterij-elektrisch aangedreven zijn. Ook wordt er al gewerkt aan de elektrische touringcar van de toekomst.

De afzet van bestelbussen nam vorig jaar eveneens aanzienlijk toe. MAN Truck & Bus overtrof zelfs de pre-coronaresultaten en leverde meer bestelwagens af dan ooit tevoren. Zo’n 26.600 TGE’s vonden vorig jaar een nieuwe eigenaar, een stijging van 23 procent.

De levering van motoren aan externe afnemers beleefde in 2023 zijn op één na meest succesvolle jaar, na het historische record in 2014. MAN Truck & Bus verkocht afgelopen jaar zo’n 11.600 motoren, waarvan meer dan de helft aan klanten in de agrarische sector. Daar worden de MAN-motoren bijvoorbeeld gebruikt in tractoren en combines. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.