Leusden,
23
oktober
2019
|
16:01
Europe/Amsterdam

MAN Lion’s City verkozen tot veiligste stadsbus

  • Stadsbus van MAN wint ‘Safety Label Bus’ titel tijdens Busworld Awards
  • Lion’s City G met nieuwe E18 gasmotor, EfficientHybrid en innovatieve passieve- en actieve-veiligheidsystemen

Tijdens Busworld 2019 in Brussel is de Lion’s City 12 G van MAN Truck & Bus bekroond met de titel ‘Safety Label Bus’. Van de in totaal 21 beoordeelde bussen en touringcars die voor deze titel in aanmerking kwamen, gaf het consistent doorgevoerde veiligheidsconcept van de Lion’s City voor de jury de doorslag.

De Lion’s City 12 G onderscheidde zich tijdens de verkiezing nadrukkelijk door zijn nieuw ontwikkelde E18 gasmotor, MAN EfficientHybrid aandrijflijn en geavanceerd veiligheidspakket. “Bepalend voor de jury was vooral het innovatieve, consistent doorgevoerde veiligheidsconcept van onze stadsbus en de vele doordachte details die het veiligheidspakket van de MAN Lion’s City naar een volgend niveau tillen,” verklaart Jan Aichinger, Hoofd Product Marketing Bus bij MAN. Naast tal van passieve-veiligheidfeatures zijn met name de actieve assistentiesystemen indrukwekkend. Zo beschikt deze bus over een actieve bochtassistent met voetgangersdetectie, waarbij voor- en zijcamera’s automatisch het verkeer in de gaten houden, vooral in de dode hoeken.

Veilig vanaf de basis

De elektronische beveiliging van de chauffeursdeur waarschuwt via een geluidssignaal automatisch wanneer de parkeerrem niet is ingeschakeld. Daarnaast is de MAN Lion’s City uitgerust met een brandblusinstallatie in het motorcompartiment en een sensorgestuurde motorkapsluiting. Die laatste voorkomt dat de bus kan wegrijden terwijl de klep van het motorcompartiment nog openstaat. De tankklep is eveneens sensorgestuurd. Als de klep openstaat, wordt automatisch de ‘engine Off’ functie geactiveerd. Standaard heeft de stadsbus van MAN koplampen met LED-technologie, voor een betere verlichting van de weg, en een in tien centimeter in hoogte verstelbare stoel, voor maximaal overzicht over de bus en het overige verkeer.

De vereisten voorbij

Naast de innovatieve assistentiesystemen staat de torsiestijve carrosserie met brandbescherming aan de basis van het veiligheidsconcept van de Lion’s City. Met deze constructie voldoet de stadsbus nu al aan de veel strengere Klasse 1 ECE-R 118.02 brandveiligheidsnormering, waarmee de Lion’s City een stap verder gaat dan de wettelijke vereisten. Bovendien conformeert de bus zich aan de ECE-R 66.02 regelgeving voor roll-over bescherming, dankzij de integratie van zeer sterke staalsoorten in de carrosserie. Ook de pendulum impact-test volgens de ECE-R 29 normering, die tot dusver enkel verplicht was voor vrachtauto’s, doorstaat de Lion’s City volgens het boekje.

E18 gasmotor en MAN EfficientHybrid

De 12 meter lange MAN Lion’s City G bus die met de ‘Safety Label Bus’ titel werd onderscheiden, is voorzien van een gasmotor uit de compleet nieuw ontwikkelde E18 motorenfamilie. Ten opzichte van zijn voorganger put de nieuwe gasmotor een veel groter koppel uit een kleinere cilinderinhoud. Waarmee hij tegelijkertijd zowel veel krachtiger én compacter is. Daarbij zorgt de MAN EfficientHybrid-unit voor een beperking van het brandstofverbruik en emissies. Het standaard stop-start-systeem garandeert zeer stille en emissievrije uitschakelmomenten in het stadsverkeer.