Leusden,
08
december
2017
|
14:24
Europe/Amsterdam

MAN eTruck wint 2018 European Transport Award voor duurzaamheid

MAN eTruck wint 2018 European Transport Award

  • MAN eTruck winnaar in de truck star-categorie
  • MAN maakt indruk met eMobility concept voor ontwikkeling en testen van elektrische vrachtwagens

MAN heeft met zijn eTruck de European Transport Award for Sustainability gewonnen. De award wordt tweejaarlijks door het Duitse vakblad Transport toegekend aan bedrijven die zich hebben ingespannen om een winstgevende bedrijfsvoering te koppelen aan maatschappelijke verantwoordelijkheid en zorg voor het milieu. MAN won de award in de truck star-categorie met het MAN eMobility concept, voor de ontwikkeling en het testen van elektrische vrachtwagens.

MAN en het Oostenrijkse consortium Council für nachhaltige Logistik (Raad voor Duurzame Logistiek) zijn namelijk een overeenkomst aangegaan met betrekking tot het gezamenlijk testen en optimaliseren van volledig elektrische trucks. De productie van de trucks heeft plaatsgevonden in de MAN-fabriek in het Oostenrijkse Steyr. Begin volgend jaar wordt begonnen met een omvangrijke praktijktest met negen volledig elektrische MAN-distributietrucks.

Eind 2018 start de productie van een eerste kleine serie eTrucks, waarna begin 2021 de serieproductie van elektrische trucks begint. MAN levert daarmee een grote bijdrage aan de reductie van emissie en geluid in stadscentra.

Wanneer de MAN eTrucks gebruik maken van groene stroom, zorgt dit voor een 100% reductie van de CO2-uitstoot. Het elektrificatie potentieel met betrekking tot distributie transport is met name groot in steden, waar het terugdringen van luchtvervuiling en geluidsreductie steeds belangrijker wordt. Bij de overgangsfase van ‘lage emissie’ naar ‘zero emissie’ worden transportbedrijven geconfronteerd met tal van uitdagingen die niet alleen betrekking hebben op het voertuig zelf. Om hierop in te spelen, heeft MAN een gespecialiseerd consultancy team opgezet voor het bedenken van transportoplossingen die specifiek zijn toegesneden op individuele behoeften en die maximale efficiencyvoordelen bieden. Het consultancy team houdt zich niet alleen bezig met zaken rondom het voertuig, maar komt ook met antwoorden op vragen over infrastructuur en energiebehoeften alsmede onderhoudsconcepten en vloot design.

In het kader van zijn eMobility Roadmap introduceert MAN volgend jaar ook een bijna productierijpe versie van een 100% elektrisch aangedreven bus (BEV). De serieproductie zal eind 2019 starten. De technologische expertise die deel uitmaakt van de modulaire eMobility kit voor de bussector, komt daarmee ook beschikbaar voor toepassingen met betrekking tot eTrucks. Bij het volgen van zijn eMobility Roadmap profiteert MAN van het feit dat het deel uitmaakt van de Volkswagen Group, van de synergieën binnen de Group en de knowhow van de personenwagen divisie.