Leusden,
02
december
2019
|
16:01
Europe/Amsterdam

MAN eTGE en eTGM winnen European Sustainable Transport Awards

MAN Truck & Bus heeft twee European Sustainable Transport Awards gewonnen bij de ‘European Transport Award for Sustainability 2020’ in München. De elektrische MAN eTGM distributievrachtwagen won in de categorie ‘Electrified Trucks’. De elektrisch aangedreven MAN eTGE is Europa's meest duurzame besteller in de categorie ‘Vans and delivery trucks’.

Het Duitse vakblad Transport kende de European Sustainable Transport Awards voor de vijfde keer toe. De jury reikt de prijzen om de twee jaar uit. De awards zijn een blijk van erkenning voor bedrijven en producten uit de bedrijfswagenindustrie die economisch succes combineren met maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieubescherming. 

MAN eTGM: geëlektrificeerd transport in stedelijke gebieden

De volledig elektrische MAN eTGM voldoet aan alle belangrijke eisen die worden gesteld aan een distributietruck voor het stedelijk transport van de toekomst, zoals lokale emissies en geluidsproductie. De eTGM wordt aangedreven door een 264 kW sterke elektromotor met een koppel van maximaal 3.100 Nm. Zaken als de stuurbekrachtiging, luchtcompressor voor vering en remmen en het aircosysteem worden elektrisch bediend en aangestuurd door een energiemanagementsysteem. Dat werkt afhankelijk van de vraag en is dus energiebesparend. Het terugwinnen van de remenergie (de zogenaamde recuperatie) zet de kinetische energie van het voertuig om in elektrische energie en geeft deze vervolgens terug aan de batterij. Deze techniek vergroot het bereik van de eTGM aanzienlijk. De energie voor de truck wordt geleverd door krachtige lithium-ionbatterijen van de Volkswagen Group. De eTGM is voor Nederland nú bestelbaar en leverbaar.

MAN eTGE: elektrische bestelwagen voor stadsdistributie

De elektrische versie van de MAN TGE bestelwagen is sinds dit jaar op de markt. Als variant met een hoog dak biedt deze bus bijna elf kubieke meter laadruimte en heeft hij een laadvermogen van ongeveer een ton in de 3,5 ton GVW uitvoering. Daarnaast is hij leverbaar als 4,25 tonner met een 750 kilo hoger laadvermogen. Het opladen van de MAN eTGE neemt met een AC-wallbox met 7,2 kilowatt ongeveer vijf en een half uur in beslag. Snel opladen van nul tot 80 procent is zelfs mogelijk binnen 45 minuten bij een DC-laadstation met 40 kilowatt capaciteit op de standaard zogeheten Combined Charging System (CCS) aansluiting. 

De elektrische driefasen synchroonmotor zorgt voor de aandrijving op de vooras. Het systeem levert een maximaal vermogen van 100 kW. Het onmiddellijk beschikbare koppel van 290 Nm zorgt voor aansprekende rijprestaties.

Meer informatie over de MAN eTGE 

Meer informatie over de MAN eTGM