Leusden,
28
januari
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

MAN elektrificeert logistiek in de binnenstad

  • Elektrische MAN truck effectief ingezet in München
  • MAN eTGM beduidend stiller dan dieselvoertuigen
  • Binnenstedelijke leveringen tijdens daluren, voor efficiëntere logistiek zonder overlast voor omwonenden

MAN Truck & Bus neemt deel aan project ZEUS (Zero Emission off-peak Urban deliverieS) met een elektrische eTGM. De eerste testen, waarbij de emissievrij rijdende truck werd ingezet voor de distributie van goederen in het centrum van München, hebben goede resultaten opgeleverd en laten zien hoe binnenstedelijk transport in de toekomst kan veranderen.

München heeft, net als veel andere grote Europese steden, een grote uitdaging als het gaat om verkeersdrukte en luchtvervuiling. Een van de oplossingen is het transporteren van goederen buiten de spits, met elektrisch aangedreven vrachtwagens. "Wetenschappelijke studies tonen aan dat goederentransport tijdens daluren niet alleen resulteert in een lagere belasting tijdens de piekuren, maar overall ook veel efficiënter is", aldus Clemens Baumgärtner, woordvoerder van de stad München.

Dit werd ook bevestigd tijdens de tests die MAN afgelopen november in samenwerking met de stad München uitvoerde als onderdeel van het ZEUS-project. Uit de tests met de volledig elektrische MAN eTGM-distributietruck bleek een tijdsbesparing van 15 tot 30%, die werd bereikt door het niet meer tijdens piekuren, maar juist tijdens daluren leveren van goederen.

Tegelijkertijd was het mogelijk om de stiptheid en de betrouwbaarheid van de planning te verbeteren tot een score van bijna 100%. Een ander belangrijk voordeel van de inzet van de elektrische MAN is het duidelijk merkbare verschil in geluidsoverlast. Dit maakt de verschuiving van transporten van piek- naar daluren heel realistisch, omdat bewoners er geen last van hebben. "Door deze tests uit te voeren met de MAN eTGM in München, konden we bevestigen dat het waargenomen geluid met minstens een kwart vermindert, en in sommige gevallen zelfs met de helft, vooral bij snelheden onder de 30 km/u”, zegt dr. Christoph Jessberger, die bij MAN Truck & Bus werkt op de ontwikkelingsafdeling en namens MAN deelneemt aan het ZEUS-project.

Het ZEUS-project maakt deel uit van het EU-initiatief EIT Urban Mobility. Het doel van dit project is het ontwikkelen en demonstreren van verschillende toepassingen die tijdens daluren stil en efficiënt transport mogelijk maken in stedelijke omgevingen.

De tests leverde niet alleen positieve resultaten op, maar brachten ook aandachtspunten aan het licht. Een belangrijk punt waarvoor een goede oplossing zal moet worden gevonden is het feit dat de detailhandel leveringen in ontvangst moet nemen buiten de gangbare openingstijden. Dit kan onder meer hogere personeelskosten met zich meebrengen.Meer informatie over de zero-emissie eTGM is te vinden op de website van MAN Trucks.