Leusden,
14
januari
2020
|
11:16
Europe/Amsterdam

MAN-dealers klaar voor elektromobiliteit

  • Specifieke faciliteiten voor klanten van eTGE en eTGM

Momenteel zijn drie MAN-dealers onderdeel van het MAN e-mobility netwerk. De MAN e-mobility dealers zijn qua sales en service klaar voor de nieuwe MAN eTGE en MAN eTGM. Deze dealers hebben hun faciliteiten zodanig aangepast en personeel opgeleid, dat zij volwaardige service kunnen verlenen aan klanten die met een MAN met elektrische aandrijving rijden. Het gaat om de dealers Van Leeuwen Truckservice uit Zuid-Holland, BTS uit Noord-Holland en Wierda Bedrijfswagens uit Friesland. Zij beschikken in totaal over negen vestigingen.

Sinds kort is in Nederland de MAN e-TGE verkrijgbaar. Het is een ruime bestelauto die van een volledig elektrische aandrijving is voorzien. De MAN eTGE beleeft een droomstart op de Nederlandse markt. Nauwelijks waren de demo’s bij de dealers gearriveerd, of de eTGE won de Bestelauto Expo Publieksprijs in zijn segment.

Inzet en eisen

De eisen aan stadsdistributie veranderen in rap tempo. Tal van steden in binnen- en buitenland voeren milieuzones in, die erop neerkomen dat binnen nu en enkele jaren er alleen nog emissievrije voertuigen zoals de MAN eTGE de stad in mogen. Met dit nieuwe voertuig speelt MAN als een van de eerste leveranciers perfect in op de vraag naar schoon en stil transport. Met de MAN eTGE zet de truckbouwer een voertuig in de markt dat in drie kwartier tot 80% de tractiebatterij kan opladen, dat beschikt over 10,7 kubieke meter laadruimte en een laadvermogen van bijna een ton. Er is standaard sprake van een zeer rijke uitrusting. MAN verschaft vijf jaar garantie op het hele voertuig en acht jaar garantie op het accupakket.

Advies

Genoemde drie dealers hebben specialisten in dienst die klanten wegwijs kunnen maken in de regelgeving rond VAMIL, MIA en KIA subsidieregelingen. Klanten wordt geadviseerd te kiezen voor mobiliteitszekerheid door middel van full operationel lease. De totale kosten zijn dan voor de klant altijd vertaald naar vaste maandtermijnen. Onderhoudskosten en een verlengde garantie van vijf jaar zijn dan ook afgedekt. Verkopers van de eTGE brengen met de klant nauwkeurig de mobiliteitsbehoefte in beeld, waarna geadviseerd kan worden wat verstandig is met betrekking tot laadfaciliteiten. Dat zal in veel gevallen een laadpaal zijn op de thuisbasis van de eTGE. Maar het kan natuurlijk ook een snellader zijn op een vast losadres waar de eTGE dagelijks langer verblijft voor laden/lossen of pauzes.

 

Service

Het perfecte voertuig neerzetten voor de nieuwe tijd is echter maar één kant van het verhaal. Het servicenetwerk erachter mag uiteraard ook niets te wensen over laten aan de gestaag groeiende groep gebruikers van de MAN eTGE. MAN Nederland heeft daartoe in nauw overleg met betrokkenen drie dealerbedrijven dusdanig aangepast, dat zij de service van MAN ook in het tijdperk van elektrisch aangedreven voertuigen, perfect kunnen waarmaken. Dat begint natuurlijk met de in de bestelautowereld veel geroemde ‘truckmentaliteit’ met betrekking tot openingstijden van werkplaatsen. Werkplaatsen van genoemde dealers beschikken over TGE-technici opgeleid tot eTGE-specialist. Naast de opleiding van de technici is er in speciaal gereedschap voor het werken aan de eTGE geïnvesteerd. 

MAN eTGE - de stadsbesteller

Deze 100% elektrisch aangedreven bestelwagen heeft een actieradius van maximaal 173 kilometer* en een GVW van 3,5t of 4,25t. Hij heeft een elektromotor met een vermogen van 110 kW/136 pk die de voorwielen aandrijft. Het maximale koppel van 290 Nm is altijd beschikbaar, met een vlot rijgedrag als resultaat. De topsnelheid bedraagt 90 km/u en het gemiddelde energieverbruik circa 20 kWh/100 km.

Bij een 40 kW-laadstation zijn de accu’s van de eTGE binnen drie kwartier te laden tot 80%. Bij gebruik van een wallbox duurt het volledig laden van de accu’s circa 5,5 uur en bij gebruik van een reguliere 230V-aansluiting 9 uur. De (individueel te vervangen) accumodules bevinden zich in de licht verhoogde laadvloer, die ook wordt gebruikt bij achterwielaangedreven dieseluitvoeringen van de TGE.

De MAN eTGE heeft een hoogwaardige standaarduitrusting met onder meer een navigatiesysteem, verwarmde voorruit en andere features die het rijden veiliger én comfortabel maken. Uiteraard is ook EBA (emergency brake assist) standaard.

De MAN eTGE is nu leverbaar vanaf € 56.950, maar met de introductiekorting én diverse subsidies kan de investering omlaag worden gebracht naar € 41.448.

MAN eTGE - Berekening investeringsvoorbeeld

MAN eTGM - voor stadsdistributie

De MAN eTruck voldoet aan alle essentiële voorwaarden voor het distributieverkeer in de binnenstad van de toekomst en heeft een fluisterstille en emissievrije werking.

download