Leusden,
02
november
2017
|
09:00
Europe/Amsterdam

Imposante MAN TGX 37.500 voor Mick Volendam

  • Multifunctionele MAN krachtpatser

Mick Volendam is een bekende naam in Noord Holland als het gaat om kraanverhuur. Naast een groot aantal zware tele- en torenkranen zet dit bedrijf ook trucks met zware autolaadkranen in. De nieuwste aanwinst is een MAN TGX 37.500 8x2 trekker, voorzien van een Palfinger 92 Ton/meter kraan met een bereik van maar liefst 36 meter hoogte.

De MAN 8x2 is voorzien van de brede TGX cabine met hoog dak. Normaal gesproken zijn MAN 8x2 trucks van het type TGS, dus met de smalle cabine, maar Mick Volendam wilde beslist de brede cabine variant, en dan ook nog met hoog dak. Om die reden is er een MAN TGX als 6x2 in de gewenste specificatie besteld, waarna er bij Wierda Voertuig Techniek een tweede, gestuurde vooras is bijgebouwd.

Uitstraling
Uitstraling is belangrijk voor het bedrijf. Zo is de nieuwe MAN, net als de Palfinger autolaadkraan volledig in de bekende oranje huisstijl gespoten en afgewerkt met roestvrijstaal beplating rondom. Directeur- eigenaar Nico Tol: “Wij hebben voor MAN gekozen vanwege het product, maar niet in de laatste plaats ook vanwege de relatie met zowel de verkoper, Peter Baars als met dealer BTS. We hebben al een langere relatie en wij zijn bijzonder te spreken over de service van BTS. Stilstand bestaat niet, en als we wat hebben dan kan dat steevast in het weekend worden uitgevoerd. Dat is echt grandioos, en dat was mede een reden om voor MAN te kiezen.’’

Inspraak chauffeur
De configuratie en de exacte invulling van de MAN met zijn indrukwekkende opbouw liet Tol volledig over aan Bert Horden. Hij is chauffeur-machinist op de nieuwe MAN. Tol: “Hij moet er mee werken, moet ik dan zeggen hoe alles moet worden ingedeeld? Door zijn input is het een machine geworden waarmee hij het beste uit de voeten kan. Dat werkt voor hem het fijnst en dat komt de kwaliteit altijd ten goede’’, aldus Nico Tol. Chauffeur Bert demonstreert de mogelijkheden van zijn MAN met de door Rijkhoff opgebouwde Palfinger autolaadkraan. “De kraan heeft een extra stempel aan de voorkant van het chassis waardoor ik rondom kan werken. De kraan heeft een fly-jib waarmee het bereik maar liefst 32 meter horizontaal en 36 meter verticaal is. Bovendien heeft de kraan een lier en een extra geknikte giek waarmee we in bedrijfshallen goed uit de voeten kunnen.”

Trekker-bakwagen​
De MAN is geschikt voor zowel het trekken van opleggers als aanhangwagens. Bert: “Het is eigenlijk een vier-assige trekker, maar ik kan er heel eenvoudig een laadbak op zetten met de kraan. Daardoor is het een bijzonder multifunctioneel inzetbare truck geworden.’’ Rob werkt vooral in- en rond Amsterdam met zijn MAN en wendbaarheid was dan ook van het grootste belang. “Wij werken veel voor de bouw en soms moeten we op de meest krappe plekken ons werk doen. Vandaar dat we een zo kort- en wendbaar mogelijke truck onder deze kraan wilden. Deze configuratie met drie van de vier assen gestuurd is in dit werk ideaal.”