Leusden,
21
augustus
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Exclusieve MAN TGE en TGX Commander Series op Transport Compleet Gorinchem

Op de vakbeurs Transport Compleet in Gorinchem (3-5 september) laat MAN de legendarische naam Commander terugkeren. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw stond de MAN Commander bekend als een krachtig en onverwoestbaar werkpaard. Op de vakbeurs in Gorinchem presenteert MAN de TGX en TGE Commander Series. De trekker en bestelwagen koppelen het echte Commander-karakter aan hedendaagse luxe. De TGX en TGE Commander Series zijn in een kleine oplage beschikbaar. 

Bezoekers van de MAN-stand kunnen naast de twee Commander Series tevens rekenen op contact met specialisten die een volledige “ontzorging” voor alle transporten van 3 tot 300 ton voor ogen hebben. De MAN-stand wordt dit jaar bezet door vertegenwoordigers van Den Engelsen Bedrijfswagens, Van Leeuwen Truckservice, Thieu van Dorst Bedrijfswagens en ROSIERVANDENBOSCH Bedrijfswagens.

MAN TGX 28.640 6x2/4 Commander Series

Met zijn 471 kW/640 pk sterke D38 Euro 6-motor, de TipMatic 12 DD-transmissie en een GVW van 28.000 kg sluit de TGX Commander Series perfect aan bij de indrukwekkende Commander-historie. De speciale uitvoering is voorzien van een XXL-cabine met aeropakket en zijskirts. Daarbij biedt hij standaard de luxe van het Commander Lion-pakket, met onder meer de comfort chauffeursstoel, elektrisch bediende en verwarmde buitenspiegels, airco, zonnerollo, koelkast onder het bed en een standkachel. Ook het MAN-Mediapakket Professioneel met onder meer navigatie en het MAN Sound System is inbegrepen en dat geldt tevens voor het chroompakket voor de grille en het interieurpakket met ecolederen bekleding. Voor maximale veiligheid is de TGX Commander Series bovendien voorzien van het Safety Licht & Zichtpakket Plus en het Safety pakket Basis met Adaptive Cruise Control (ACC), Stop & Go en noodremsignaal.

MAN TGE 3.180 Commander Series

Ook de TGE Commander Series bestelwagen debuteert op Transport Compleet. Deze speciale editie is gebaseerd op de uitvoering met de 130 kW/177 pk sterke 2.0 TDI Bi-Turbo motor en hoog dak (10,7 m3 laadvolume). Dé onderscheidende factor bij dit model is het Commander-pakket. Sidebars, underbars, een zonneklep en de speciale MAK velgen zorgen voor extra road presence. Die stijlvolle lijn wordt doorgetrokken naar het interieur met lederen bekleding en een in zwart afgewerkte dakhemel. Climatronic airco, stoelverwarming, LED koplampen, Emergency Brake (noodremassistent) en de fleetmanagement-oplossing van MAN Digital Services zijn eveneens standaard. 

Ook diverse optiepakketten zijn inbegrepen. Dat begint met het Assistentiepakket, met onder meer parkeerhulp met achteruitrijcamera, zijdelingse markeringslichten, rijbaanwisselassistent en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels. Het Comfortpakket Plus omvat daarnaast bijvoorbeeld het chroompakket, tredenverlichting, het opbergpakket 2 (opbergsysteem in het dak inclusief leeslamp), de geveerde ergoActive bestuurdersstoel met massagefunctie en een multifunctioneel stuur. Ten slotte is ook het Licht & Zicht pakket inbegrepen. Daarbij zorgen de grootlichtassistent Light Assist, mistlampen met bochtverlichting, de licht- en regensensor, automatische rijlichtschakeling van het daglicht en de ‘leaving home’- en ‘coming home’-functie van de verlichting voor extra veiligheid en gemak.

Nog meer MAN hardware

Naast de twee Commander Series-modellen toont MAN op het buitenterrein de TGS 50.460 10x8 WSA 3200 WB. Dit zeer complete voertuig met opties, zoals ABS, airconditioning, all wheel drive, aluminium brandstoftank, centrale deurvergrendeling is compleet opgebouwd en snel leverbaar.

Nieuwe rijassistentie- en veiligheidssystemen voor MAN trucks

Sinds 2002 levert MAN adaptieve cruise control (ACC) waarbij de afstand tot de voorligger automatisch geregeld werd in het bereik van 25 tot 90 km/uur. Afgelopen jaar werd de zogenaamde Stop & Go functie toegevoegd op de trekker met TipMatic 12 + 2 transmissie, waardoor het systeem ook onder de 25 km/uur en tot stilstand werkt. In de loop van 2019 komt het systeem beschikbaar op een groot aantal modellen met de TipMatic 12 transmissie, waaronder voor de MAN TGS- en TGX-serie die worden gebruikt in de bouwsector. Binnen een snelheidsbereik van 0 tot 25 km/u houdt ACC Stop & Go een vaste afstand aan tot de voorligger en indien nodig remt het af tot stilstand. Na een korte stop van maximaal twee seconden trekt het voertuig automatisch weer op. Als het voertuig langer stilstaat, kan de bestuurder het gaspedaal bedienen of een knop op het multifunctionele stuurwiel indrukken om weer weg te rijden.

Dit jaar introduceert MAN ComfortSteering op de TGM, TGS en TGX die zijn voorzien van de nieuwe Euro 6d motoren. Dit actieve besturingssysteem assisteert de bestuurder door de stuurkrachten aan te passen op basis van de gereden snelheid. Dit systeem vormt ook de technische basis voor Lane ReturnAssist (LRA). Als de chauffeur per ongeluk de rijbaan verlaat zonder richting aan te geven, wordt LRA ingeschakeld. Dat stuurt het voertuig vervolgens automatisch en zelfstandig terug naar de oorspronkelijke rijbaan.

Efficiency verhogen met MAN Digital Services

Het RIO platform vormt de basis van de MAN Marketplace waar klanten toegang hebben tot diverse MAN Digital Services, hetzij (veelal) gratis, hetzij op abonnementsbasis. De MAN Digital Services hebben als doel de efficiency van MAN-trucks te verhogen en logistieke uitdagingen te vereenvoudigen. Goede voorbeelden zijn diensten voor de analyse van het gebruik en verbruik van de trucks met als doel het onderhoudsmanagement, de voertuigprestatie en de chauffeurs performance te optimaliseren.

Ook zijn er via de MAN Marketplace diverse apps te vinden. Zo is er de MAN Driver app, waarmee de chauffeur via zijn eigen smartphone realtime schademeldingen direct in het ServiceCare systeem van de dealer kan melden. MAN ServiceCare is een pro-actief onderhoudsmanagement- systeem dat een optimale planning, hoge uptime en uitstekend onderhouden trucks garandeert. MAN ServiceCare is overigens exclusief voor MAN-trucks gratis te activeren. Klanten die naast MAN nog andere merken in het wagenpark hebben, kunnen ook voor deze trucks terecht op de RIO Marketplace, waar voor deze merken eveneens diverse digitale diensten worden aangeboden.

De Nederlandse dealerorganisatie is uitgebreid getraind op MAN Digital Services en bij elke MAN-dealer is een MAN DigitalPro aangesteld. Hiermee onderstreept de MAN-organisatie het belang van de digitale ontwikkelingen binnen de truck- en transportsector.

Elke nieuw afgeleverde MAN-truck is standaard voorzien van de RIO Box. Ook de MAN touringcars worden in de loop van 2019 standaard hiermee uitgerust. Voor de MAN TGE bestelwagen zijn eveneens diverse MAN Digital Services beschikbaar.

Meer informatie over RIO is te vinden op deze speciale website.