Leusden,
27
maart
2023
|
11:41
Europe/Amsterdam

Elektrische stadsbussen groot succes in Hamburg: VHH bestelt 100 MAN’s Lion’s City E

  • VHH bestelt 100 elektrische bussen bij MAN Truck & Bus
  • Levering eerste 48 voertuigen rond de jaarwisseling
  • Lion’s City E uitgevoerd met zes accupakketten en duurzame airco
  • Europees marktaandeel e-bussen sterk in de lift

VHH, aanbieder van openbaar stads- en streekvervoer in Hamburg en omstreken, klopt opnieuw aan bij MAN Truck & Bus voor de levering van elektrische Lion’s City E-bussen. Daarmee staat de teller op 100 exemplaren.

Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) breidt zijn vloot elektrische stads- en streekbussen gestaag verder uit. Sinds 2020 neemt de onderneming uitsluitend nog bussen met een emissievrije aandrijving in gebruik. VHH heeft bij MAN Truck & Bus honderd elektrische bussen besteld. De eerste 48 exemplaren worden rond de jaarwisseling 2023/2024 afgeleverd. “Ons doel is duidelijk”, verklaart Dr. Lorenz Kasch, bestuursvoorzitter van VHH. “Vanaf 2030 rijden we in de regio Hamburg uitsluitend nog met emissievrije bussen. Om dit doel te bereiken, zijn we bereid om met alle fabrikanten samen te werken. Daarbij kijken we natuurlijk ook naar belangrijke topics als levertijden en actieradius.”

Eind 2019 bestelde VHH de eerste 17 MAN’s Lion’s City 12 E. Daarop volgde een order voor twintig elektrische bussen. In 2022 klopte VHH opnieuw aan bij MAN, voor een bestelling van dertig solo en zes gelede e-bussen.

De door VHH bestelde bussen hebben een lengte van twaalf meter en beschikken over drie deuren, zodat de passagiers gemakkelijk en snel kunnen in- en uitstappen. De voertuigen hebben zes accupakketten met een gezamenlijke capaciteit van 480 kWh. Een energiezuinige CO2-airco zorgt in elk jaargetijde voor een aangename temperatuur aan boord. De compacte airco-unit op het dak werkt met klimaatneutrale koolstofdioxide (R744) in plaats van het conventionele koelmiddel R134a. 

Groeiend marktaandeel elektrische bussen in Europa

In 2022 werden in Europa in totaal 4.152 elektrische bussen afgeleverd, een toename van 26 procent ten opzichte van 2021. In dat jaar werden 3.283 e-bussen verkocht, wat destijds een groei van 48 procent markeerde vergeleken met het jaar ervoor. Op dit moment is 30 procent van het gehele stadsbussenpark in Europa emissievrij (bron: Chatrou CME Solutions).

In veel Europese steden levert de MAN Lion’s City E een belangrijke bijdrage aan de transitie naar elektrische mobiliteit. In 2020 ging de Lion’s City E in productie, inmiddels zijn er meer dan 1.000 orders geplaatst. OV-bedrijven, buschauffeurs en passagiers waarderen de actieradius, de betrouwbaarheid, het comfort en de (lokaal) emissievrije aandrijving.

In 2022 werd ongeveer 12 procent van alle in Europa (EU 27 + 3) geleverde MAN-bussen geleverd met een geheel elektrische aandrijving. “Uiteraard gaan we de komende jaren nog veel meer elektrische bussen leveren,” zegt Kiess. “Naar verwachting is ongeveer de helft van alle bussen die wij in 2025 leveren emissievrij. In 2030 zit dat percentage al op 90 procent.”

Bus of the Year

Een internationale jury bekroonde de MAN Lion’s City E tot ‘Bus of the Year 2023’. “Vanaf de eerste designschets is de Lion’s City E ontwikkeld als elektrisch aangedreven bus. Het gaat dus niet om ombouw van diesel naar stroom. Mede daardoor is de Lion’s City E zo’n geslaagd product”, zegt juryvoorzitter Tom Terjesen. Uiteraard werken de specialisten van MAN Truck & Bus continu aan verbeteringen en verfijning, met als doel om aanbieders van openbaar stads- en streekvervoer zo optimaal mogelijk te ondersteunen in hun dagelijks werk.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.