Leusden,
24
maart
2021
|
13:12
Europe/Amsterdam

Eerste 5 tons MAN TGE 4x4 voor Weijtmans

  • Inzet met frequent off-road werk

Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout, een bekend bedrijf dat inmiddels 100 jaar bestaat, heeft de eerste 5 tons MAN TGE in Nederland met vierwielaandrijving in gebruik genomen. De forse bestelauto heeft een dubbele cabine om extra manschappen te kunnen vervoeren naar bestemmingen die zich vaak in het terrein bevinden. Deze TGE werd geleverd door MANA Bedrijfswagens.

Weijtmans is een begrip in zijn vakgebied. Het bedrijf is gespecialiseerd in alles wat komt kijken bij het beheer van bomen. Daarbij heeft Weijtmans de beschikking over 36 man personeel en een vloot aan bestelauto’s en vrachtwagens. Deze zijn al dan niet uitgerust met een telescoopkranen, om ook bomen op grote hoogte te kunnen snoeien, of met andere apparatuur om bomen en wat er allemaal bij komt kijken effectief te beheren. Weijtmans beschikt ook over diverse bestelauto’s, waarvan er steeds meer van een MAN-logo zijn voorzien. Het aantal MAN’s is inmiddels opgelopen tot zes, dus de helft van het bestelautopark. “De prijs-kwaliteitsverhouding spreekt ons aan. De bestelauto’s presteren goed en ze zijn zuinig”, aldus directeur Kees Weijtmans.

Vierwielaandrijving

“Maar wat ons nu echt aanspreekt is de mogelijkheid van vierwielaandrijving. Met diverse bestelauto’s hebben we in het terrein vast gestaan. Dat is nu gelukkig verleden tijd”, aldus Weijtmans. De nieuwe 5 tons MAN TGE met dubbele cabine en vierwielaandrijving vervoert naast personeel ook gereedschap en verkeersborden. “De TGE kan verder dienst doen als rijdende afzetting. We sturen onze TGE alle kanten op om een veilige werkomgeving te creëren zodat we ons werk op een verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.” Chauffeur Maurice Koot ervaart de nieuwe MAN als een verademing. ”In dit werk komen we in bossen en op smalle verharde wegen. Als ik met de vorige bus in de berm kwam, dan stond ik al vast. Ik had niks te vertellen. Nu kunnen we gewoon doorwerken en deert het niet of we beladen zijn, dankzij dubbelluchtmontage op de achteras. De automaat schakelt soepel en snel en zo’n TGE rijdt heerlijk. Met 180 pk kom je natuurlijk niks tekort.” Naar verwachting legt de nieuwe bestelauto 35.000 km per jaar af.

Honderd jaar

De klantenkring van boomrooierij Weijtmans bevindt zich in heel Nederland en voor een deel ook daarbuiten. “We werken voornamelijk in Brabant, Limburg, Zeeland en Zuid-Holland. Maar ons werkgebied beslaat eigenlijk alles tussen Brussel en Bremen.” Nu het bedrijf honderd jaar bestaat, kan het vanwege corona geen groot feest organiseren. Dus bedacht algemeen directeur Kees Weijtmans een Bomen Nederland Studenten Challenge. “Hiermee dagen we studenten uit om met een prijswinnend en innovatief plan te komen over de nieuwe aanplant van bomen in Nederland.”