Leusden,
20
februari
2020
|
09:43
Europe/Amsterdam

Drukkerij Wilco bezorgt boeken per MAN eTGE

  • Ervaring opdoen met elektrisch rijden

Boeken bezorgen in de Amsterdamse binnenstad, bijvoorbeeld op de beroemde grachten. Dat is de taak van een van de eerste MAN eTGE bestelauto’s die in Nederland de weg op gaat. Dagelijks maakt de eTGE in Amsterdam twintig tot dertig stops om de klanten van Drukkerij Wilco te bedienen.

Drukkerij Wilco is een bedrijf dat op industriële wijze boeken, tijdschriften en boekverwante producten maakt voor uitgevers en bedrijven. De boeken van Drukkerij Wilco zijn bedoeld voor alle marktsegmenten van kinderboeken tot wetenschappelijke werken. Een verschil met soortgelijke bedrijven is dat bij Wilco alles in eigen huis gebeurt, dus bijvoorbeeld ook het binden van boeken. Drukkerij Wilco beschikt over een state-of-the-art machinepark om boeken in hoog tempo en met grote nauwkeurigheid te produceren. Een al even nauwgezette en doorgerekende logistieke operatie hoort hierbij. Hier is Berd Beverwijk verantwoordelijk voor.

Elektrisch

Omdat in 2025 alleen nog maar emissievrije voertuigen de Amsterdamse binnenstad in mogen, laat Drukkerij Wilco zien vooruitstrevend te zijn. ‘We willen zo veel mogelijk ervaring opdoen met deze eTGE, zegt Berd Beverwijk, logistiek manager van het bedrijf. ‘We laden hier op het bedrijf op, en we zullen op de terugweg nog even langs de snellader moeten. De bestelautochauffeur moet veel adressen langs. De actieradius van de MAN is echter net kleiner dan de rondrit door Amsterdam.’ Beverwijk zegt gecharmeerd te zijn van het uiterlijk van de eTGE. ‘Een eerste proefritje maakte al duidelijk dat dit is wat we zochten. Een elektrische bestelauto met ruim een ton laadvermogen, een mooie uitstraling en bruikbare voorwaarden.’ Beverwijk bedoelt hiermee dat vijf jaar garantie en acht jaar op het accupakket voorwaarden zijn waar in de praktijk mee te werken valt. ‘Bovendien gaat deze eTGE de weg op inclusief het luxepakket en beschikt deze versie al over de noodrem-assistent en geveerde bestuurdersstoel. De eTGE is tevens uitgerust met parkeersensoren voor en achter en een camera aan de achterkant, om kleine schades te voorkomen en om het zelfvertrouwen van de chauffeur in de drukke stadsomgeving te ondersteunen.’ MAN-Dealer Roordink Bedrijfswagens uit Barneveld tekent voor de levering. 

Signaal

Beverwijk zegt dat Drukkerij Wilco met de aanschaf van de MAN eTGE een maatschappelijk signaal afgeeft. ‘We bevinden ons aan het begin van een transitie en wij willen laten zien dat we dat serieus nemen. We willen het goede voorbeeld geven en we hopen dat bedrijven die nu nog geen klant van ons zijn, zien hoe wij in de maatschappij staan. Dat houdt niet op bij een efficiënte logistiek, retourlogistiek en bij zo duurzaam mogelijk boeken produceren.’ 

Drukkerij Wilco heeft verder nog locaties in Zutphen en in Meppel. Tussen deze vestigingen verzorgt Berd Beverwijk lijndiensten met trailerverkeer. In totaal werken bij de drie vestigingen 450 personeelsleden.