Leusden,
30
januari
2023
|
09:05
Europe/Amsterdam

DB Schenker neemt vanaf 2024 eerste MAN eTrucks in gebruik

De nieuwe elektrische zware truck van MAN is een jaar vóór de productiestart al erg in trek. Het internationale logistieke bedrijf DB Schenker en MAN Truck & Bus hebben een overeenkomst getekend voor de levering van de nieuwe MAN eTruck. DB Schenker zet daarmee stappen op het gebied van de elektrificatie van zijn vloot en van het goederenvervoer over de weg. Het bedrijf wil in 2026 honderd nieuwe eTrucks van MAN aan zijn vloot hebben toegevoegd. De eerste trucks worden in de eerste helft van 2024 afgeleverd.

“DB Schenker en MAN bewandelen samen de weg naar een elektrische toekomst. De vraag naar onze volledig elektrische truck is nu al enorm. Elektrificatie komt nu echt op stoom, ook omdat steeds meer klanten zichzelf zeer ambitieuze decarbonisatiedoelstellingen opleggen. Dit heeft een directe impact op logistieke ketens”, verklaart Alexander Vlaskamp, CEO van MAN Truck & Bus.

Netto emissievrij transport over land

Cyrille Bonjean, hoofd Land Transport bij DB Schenker Europe: “We willen zo snel mogelijk praktijkervaring opdoen met elektrische trucks. Zo kunnen we de toeleveringsketens in hoog tempo klimaatvriendelijker maken. Daarom was het voor ons belangrijk om als eerste bedrijf MAN’s eTruck in gebruik te kunnen nemen. Dit brengt ons weer een stap dichter bij ons doel om in 2040 netto emissievrij transport over land te kunnen aanbieden.”

In de eerste helft van 2024 worden de eerste MAN’s eTruck in een kleine serie geproduceerd in de hoofdvestiging in München. Met de ondertekening van de overeenkomst is DB Schenker de eerste pilotklant voor deze eTrucks. De samenwerking omvat ook het opzetten van een eigen laadinfrastructuur, een intelligente routeplanning en andere digitale diensten van MAN Digital Solutions, zoals eManager, ServiceCare en de MAN Driver App. DB Schenker wordt daarom ondersteund door 360°-advies van MAN Transport Solutions, inclusief routeanalyse, laadstrategie, planning van de laadinfrastructuur en optimalisatie van de energievraag.

De eerste tien MAN’s eTruck die DB Schenker in 2024 in gebruik neemt, worden volume-trekkers. De lage koppelschotelhoogte van ongeveer 950 mm maakt het mogelijk om volumetrailers met een binnenhoogte van 3 meter elektrisch te transporteren. 

De productie van de toekomstige eTrucks wordt sinds 2021 bij MAN voorbereid in het MAN eMobility Center, waarbij conventionele dieseltrucks en elektrische trucks in de opstartfase van elektromobiliteit op dezelfde assemblagelijn worden geproduceerd. Belangrijke componenten van de eTrucks zijn in de toekomst afkomstig uit de MAN-fabriek in Neurenberg. MAN produceert op deze locatie de hoogvoltage-accu’s – nu nog in kleine serieproductie -, maar vanaf begin 2025 worden de accupakketten in grote series gebouwd. Daartoe investeert de onderneming de komende vijf jaar ongeveer 100 miljoen euro in deze productielocatie, waar van oudsher verbrandingsmotoren worden gemaakt.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.