05
december
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Onderzoek bevestigt: MAN ASSISTENTIESYSTEMEN zijn succesvol

Maar liefst 94 procent van de bestuurders vindt uit eigen ervaring dat ACC de veiligheid op de weg significant verhoogt. 77 procent van de truckers stelt dat rijden met ACC comfortabeler is dan zonder. De meeste truckers gebruiken adaptieve cruisecontrol zo vaak mogelijk, bij voorkeur op de snelweg. Bestuurders vinden het ACC-systeem ook zinvol op wegen waar een inhaalverbod geldt. ’s Avonds en ‘s nachts en onder slechte weersomstandigheden komt het ook goed van pas. Ook het gebruik van LGS wordt onder die omstandigheden als bijzonder zinvol beoordeeld.

Bij aankoop van een nieuwe truck staat de aanwezigheid van ACC voor bestuurders op de eerste plek. In het algemeen beoordeelden de truckers adaptieve cruisecontrol als een van de belangrijkste assistentiesystemen in een truck.


Assistentiesystemen van MAN

MAN biedt ACC en LGS aan voor de TGS- en TGX-series en de NEOPLAN-bussen. LGS is ook leverbaar in de nieuwe Euro 6 TGL- en TGM-trucks. MAN past de waardevolle lessen die voortkomen uit het euroFOT-veldonderzoek toe in het verder optimaliseren en ontwikkelen van assistentiesystemen voor chauffeurs. Vandaag al kunnen ondernemers profiteren van een voor de TGS en TGX 4x2 en 6x2 wegvoertuigen beschikbaar “Safetypakket”. Normaal kost ACC met de EVBec (de elektronisch geregelde motorrem) en LGS 5.960 euro; MAN biedt deze extra uitrusting nu aan in de vorm van een pakket voor slechts 3.815 euro.


euroFOT-onderzoek

Het euroFOT-onderzoek is een omvangrijk Europees project met actieve, intelligente, on-board voertuigsystemen. MAN nam met 57 trucks van 21 goederenvervoerders deel aan het vier jaar durende onderzoeksproject. De trucks werden onderzocht in het internationale langeafstandstransport en legden gezamenlijk in totaal meer dan 7,5 miljoen kilometer af.