Leusden,
18
augustus
2016
|
15:18
Europe/Amsterdam

NEOPLAN Skyliner winnaar International Bus Competition (IBC)

  • Topscores voor onderstel en rijcomfort
  • Slimme oplossingen voor optimale toegankelijkheid

De NEOPLAN Skyliner is uitgeroepen tot winnaar van de International Bus Competition (IBC). Een week lang testte de jury drie verschillende dubbeldekker touringcars op hun kwaliteiten. De NEOPLAN Skyliner noteerde daarbij de hoogste puntenscore en versloeg in de strijd de VDL Futura en de Van Hool Astromega.

In lijn met de voorschriften van de verkiezing was de geteste NEOPLAN Skyliner uitgerust met het langeafstandspakket inclusief rolstoelplaats, extra brede deuren en bestemmingsapparatuur.

Jury onder de indruk
De dubbeldekker behaalde de hoogste score op het gebied van rij- en passagierscomfort als ook met de werkplaatstest. Met name het bovendek van de dubbeldekker imponeerde: de tot in het dak doorlopende zijruiten (Skylights) zorgen voor het beste uitzicht. Daarnaast zorgen vijf grote glazen dakluiken boven het middenpad voor veel licht en een ruimtelijk gevoel. Bovendien was de jury onder de indruk van de remweg van de NEOPLAN Skyliner, die uiteenliep van 39,8 tot 39,1 meter bij respectievelijk koude en warme remmen vanaf een snelheid van 80 km/u. Ook de stuurprecisie en voertuigbalans konden op waardering van de jury rekenen. Die uitstekende balans is mede te danken aan de elektronisch gestuurde MAN CDS (Comfort Drive Suspensions) schokdempers. Andere assistentiesystemen in de bus die werden getest, waren de GPS-gestuurde cruise control-functie MAN Efficient Cruise en de MAN Attention Guard vermoeidheidassistent.

Succesverhaal krijgt vervolg
Sinds juni 2015 is de NEOPLAN Skyliner beschikbaar met Euro 6 motoren. De premium dubbeldekker maakt indruk met zijn optimale combinatie van efficiency, milieuprestaties en het exclusieve comfort. Het veelgeprezen ‘Sharp Cut Design’ met strakke, consistente lijnen staat borg voor topprestaties op het gebied van aerodynamica en een brandstofbesparing tot zelfs 5 procent vergeleken met dubbeldekkers zonder een aerodynamisch geoptimaliseerd design.

Ook het bagagecompartiment van de NEOPLAN Skyliner legt de lat hoog met ‘best-in-class’ waarden en een inhoud tot 11 m3 voor koffers en tassen.

Het ruim ontworpen interieur biedt veel vrijheid voor de passagiers, om te zitten en rond te lopen. Met maximaal 83 zitplaatsen is de dubbeldekker bij uitstek geschikt voor het reizen over lange afstanden. De toegankelijkheid vormt bij bussen voor dit doel vaak een specifieke uitdaging. De NEOPLAN Skyliner lost dat probleem echter op comfortabele en slimme wijze op, voor zowel voor touringcarondernemer als de chauffeurs en de passagiers. Voor passagiers in een rolstoel beschikt de dubbeldekker over een inklapbare oprijplaat. Om extra ruimte in de bus te creëren is de Skyliner uitgevoerd met een schuifsystemen voor de stoelen in het onderdek. Met behulp van dit systeem kunnen maximaal drie stoelrijen tegen elkaar worden geschoven.