Leusden,
17
november
2016
|
10:47
Europe/Amsterdam

MAN Truck & Bus ondersteunt IMAGinE researchproject voor ‘coöperatief rijden’

Truck- en busfabrikant MAN is in Duitsland nauw betrokken bij een omvangrijk onderzoeksproject rondom intelligente geïntegreerde netwerken in het verkeer. De nadruk bij dit IMAGinE project (intelligente automatisering van rijmanoeuvres – gezamenlijke realtime risicopreventie) ligt op het vergroten van de veiligheid van alle weggebruikers. In de toekomst vormen voertuigen die in realtime met elkaar communiceren de basis voor een coöperatief samenspel in het verkeer.

Actie in plaats van reactie: dat is de insteek voor het IMAGinE project. Gezamenlijke risicoherkenning en -preventie zijn belangrijke stappen op weg naar ongeval-vrij en anticiperend rijden en optimalisatie van de verkeersstromen. De coöperatieve rijassistentiesystemen die als onderdeel van het gezamenlijke IMAGinE project zijn ontwikkeld, gaan weggebruikers helpen hun bestemming veiliger, maar ook efficiënter en relaxter te bereiken.

Manoeuvres op elkaar afstemmen
Binnen dit project focust MAN zich op de coördinatie van de uiteenlopende rijmanoeuvres van deelnemende weggebruikers met inachtneming van de specifieke vereisten en kenmerken van bedrijfswagens. Voorbeelden zijn inhaalmanoeuvres door vrachtauto’s, het oprijden en verlaten van snelwegen bij knooppunten en het reguleren van de afstand ten opzichte van voorliggers. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat het achterste voertuig in direct contact staat met zijn voorligger om samen een geschikte plek te vinden om in te halen, om de manoeuvre zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Nog zo’n voorbeeld: bij snelwegknooppunten stemmen voertuigen die de snelweg verlaten hun actie af met voertuigen die daar blijven rijden, om het proces voor alle weggebruikers zo efficiënt en veilig mogelijk te voltooien. Hetzelfde geldt voor verkeer dat de snelweg oprijdt.

Chauffeur vandaag nog onmisbaar
In een ideaal scenario wordt het mogelijk om dit proces niet alleen voor individuele weggebruikers door te voeren, maar ook voor vrachtauto’s in konvooi via vehicle-to-vehicle communicatie. Al met al promoot IMAGinE de visie richting volledig autonoom rijden zonder bestuurder, echter met het besef dat de chauffeur vandaag onmisbaar is. Daarom hecht IMAGinE veel belang aan het ontwerp van een ‘man-machine’ interface voor coöperatieve rijmanoeuvres.

Corsortium van bedrijven en instanties
IMAGinE is het resultaat van een consortium van twaalf toonaangevende ondernemingen en researchfaciliteiten in Duitsland. Andere deelnemers in het project naast MAN Truck & Bus zijn Adam Opel AG, BMW AG, Daimler AG, Volkswagen AG, Robert Bosch GmbH, Continental Teves AG & Co. oHG, het Würzburg Institute for Traffic Sciences GmbH, IPG Automotive GmbH, Nordsys GmbH, Hessen Road & Traffic Management en de Technische Universiteit van München. Het Bondsministerie van Economische Zaken en Industrie (BMWi) ondersteunt het onderzoeksproject met een subsidie van 17,9 miljoen euro.

Meer informatie over dit project is beschikbaar op de website van het Bondsministerie van Economische Zaken en Industrie: www.bmwi.de