Leusden,
04
augustus
2015
|
10:00
Europe/Amsterdam

MAN Group investeert in de toekomst

Europese truckmarkt stabiliseert, economische situatie in Brazilië blijft zorgwekkend

MAN Group, een belangrijke Duitse speler op het gebied van bedrijfsvoertuigen, transport en energie, onderzoekt haar huidige kostenstructuur op mogelijkheden om de efficiency nog verder te kunnen verbeteren en zo beter te kunnen inspelen op nieuwe marktontwikkelingen. Dochteronderneming MAN Truck & Bus heeft dan ook een uitgebreid optimalisatieprogramma gelanceerd om de productie opnieuw in te richten en om de administratie te stroomlijnen.

Na een kritische fase van enkele jaren kent de Europese bedrijfswagenmarkt weer groei. De gehele orderintake voor Commercial Vehicles van de MAN Group kromp in het eerste half jaar van 2015 weliswaar met -3% tot 5,6 miljard euro, echter noteerde MAN Truck & Bus een omzet-stijging van 9% naar 5,1 miljard euro. De nieuwe orders voor Power Engineering bedroegen 1,9 miljard euro (-3%); de orders voor MAN Diesel & Turbo bedroegen 1,6 miljard euro en de orderintake voor Renk kwam neer op 293 miljoen euro. De economische situatie in Brazilië blijft zorgwekkend: de order intake van MAN Latin America nam met 50% af naar 593 miljoen euro vergeleken met vorig jaar.

Positief bedrijfsresultaat
Ondanks de significante impact van de verzwakte economische situatie in Zuid-Amerika realiseerde de MAN Group een positief bedrijfsresultaat van €15 miljoen in het eerste half jaar van 2015. De omzet van de hele MAN Group lag met 6,7 miljard euro op hetzelfde niveau als afgelopen jaar. De omzet van MAN Truck & Bus was goed voor 4,4 miljard euro, de omzet van MAN Diesel & Turbo voor 1,6 miljard euro (+11%).

Fit voor de toekomst
Dr. Georg Pachta-Reyhofen, woordvoerder van de Raad van Bestuur van MAN SE: “Het nemen van fundamentele maatregelen en kostenbesparingen is geen eenvoudige opgave, maar nodig om in moeilijke economische omstandigheden toch groei te kunnen realiseren. We zijn ervan overtuigd dat deze stappen noodzakelijk zijn om MAN een gezonde toekomst te geven.” De Raad van Bestuur verwacht verder dat de economische groei in 2015 op hetzelfde niveau zal blijven als vorig jaar. Tot de risicofactoren behoren geopolitieke conflicten, maar ook de onstabiele koerswisselingen zijn een bron van onzekerheid. In het segment van de Commercial Vehicles verwacht de onderneming dat vooral door de situatie in Brazilië de verkopen in dit jaar, vergeleken met 2014, uiteindelijk lager zullen uitvallen, resulterend in een omzet die eveneens lichtelijk afneemt.