Leusden,
24
juni
2015
|
21:23
Europe/Amsterdam

MAN EfficientLine 2 bewijst zuinigheid in Challenge

Praktijkproef met tien teams op representatieve Europese route

Tijdens de eerste MAN EfficientLine 2 Challenge hebben 10 transportondernemers de zuinigheid van de EfficientLine 2 in de praktijk aangetoond. Op het traject van Leusden naar de MAN-fabriek in Salzgitter-Watenstedt en weer terug werd een gemiddeld verbruik van 26,5 l/100 km gerealiseerd. De broers John en Ton Renier van Taks van Gils uit Oosterhout, één van de teams van Thieu van Dorst Bedrijfswagens werd de winnaar van de EfficientLine 2 Challenge.

De EfficientLine 2 Challenge is in het leven geroepen om de zuinigheid van deze truck in de praktijk te bewijzen, inclusief de rol die efficiencyverhogende systemen als MAN TeleMatics en EfficientCruise, de topografische cruise control, daarbij spelen.

Gevarieerde route

Bij de EfficientLine 2 Challenge kregen transportondernemers de beschikking over combinaties met een treingewicht van 31 ton – de gemiddelde waarde van Europese treingewichten. De route die ze aflegden was zeer gevarieerd: snelweg, veel B-wegen (25%), diverse stops en geaccidenteerd terrein. Kortom: representatief voor Europees vervoer.

De kracht van hightech

De topografische cruise control van de MAN EfficientLine 2 bewees zijn waarde vooral in heuvelachtige omgevingen. Ook maakten de deelnemers optimaal gebruik van MAN TeleMatics. Deze geeft het energieverbruik aan met kleurcodes van groen (zuinig) tot rood (onzuinig). Tijdens de Challenge lieten alle deelnemers vooral ‘groen’ zien. MAN TeleMatics geeft bovendien inzicht in bijvoorbeeld het rem- en coastinggedrag en het gebruik van de motorrem en de cruise control. Daarmee levert het een actieve bijdrage aan het terugdringen van verbruik én kosten.

Het resultaat

Het gemiddelde verbruik van alle deelnemers aan de EfficientLine 2 Challenge kwam uit op 26,5/100 km. Met dit praktijkverbruik behoort de MAN EfficientLine 2 tot de zuinigste trucks in zijn segment. De EfficientLine 2 Challenge werd gewonnen door het team van Thieu van Dorst Bedrijfswagens. Belangrijk detail bij de uitslag: de verbruikscijfers van de teams lagen zeer dicht bij elkaar. Dat betekent dat iedere transportondernemer zuinig kan rijden met de MAN EfficientLine 2. En dat zonder compromissen. De deelnemers waren na afloop zeer enthousiast over de motorkarakteristiek: “Zeer goed – de motor ‘bijt’ zich vast in het koppel en het toerental daalt slechts langzaam.”

Ook de TipMatic 2-transmissie werd geprezen: “Schakelt snel en reageert goed – kiest direct de juiste versnelling voor de ontstane situatie.”

Ten slotte omschreef één van de deelnemers de MAN EfficientLine 2 als volgt: “Een stil, strak voertuig, dat mij na een dag al het gevoel gaf van een vertrouwd huis.”