Leusden,
30
juni
2015
|
13:58
Europe/Amsterdam

MAN draagt actief bij aan verkeersonderwijs

Groepen 7 en 8 van 1.000 basisscholen krijgen praktijkles

MAN Nederland heeft een TGX 18.440 beschikbaar gesteld aan een consortium van samenwerkende partijen die door scholen per truck te bezoeken, een bijdrage levert aan het verkeersonderwijs op basisscholen. Dit gebeurt onder de noemer Veilig op Weg. De TGX die MAN Nederland hiervoor beschikbaar stelt, trekt door het land volgens een druk bezet schema.

Ongevallen in het verkeer als gevolg van de dode hoek zijn weliswaar afnemend in aantal, maar dit kan alleen zo doorgaan wanneer er actief les wordt gegeven op scholen. Hierbij worden leerlingen van basisscholen actief betrokken bij de problematiek door ze de grootte van een truck met oplegger zelf te laten ervaren. Bij het project Veilig op Weg werkt MAN Nederland samen met Transport & Logistiek Nederland en diverse bij verkeer en veiligheid betrokken partijen, zoals verzekeraar TVM.

Zelf ervaren
De MAN TGX rijdt met een opvallende trailer naar basisscholen in heel Nederland waar de leerlingen in groepjes zelf ervaren hoe het is om dichtbij een truck te staan, wat de chauffeur dan ziet en wat ze zelf zien nadat ze in de cabine zijn geklommen. Ook de situatie opzij van de combinatie wordt doorgenomen en natuurlijk wat de risico's zijn van het zich achter de trailer bevinden, waarbij het zeer waarschijnlijk is, dat de chauffeur niét weet of ziet wie er achter hem rijden. De leerlingen komen er achter waar je het beste kunt gaan staan in een verkeerssituatie met een vrachtwagen en ze leren vooral waar je niet moet gaan staan. De leerlingen leren tijdens de les twee belangrijke vuistregels. Blijf ruim en rechts achter de truck en houd minstens drie meter afstand. Op die manier wordt jaarlijks op zo'n duizend scholen les gegeven. De theorieles die aan het praktijkgedeelte vooraf gaat, duurt drie kwartier en is bedoeld voor groep 7 en groep 8 leerlingen van de basisschool.

Eigen website
Uiteraard heeft het project Veilig op Weg een eigen website waar meer informatie is te vinden en waar basisscholen zich voor de verkeersles kunnen opgeven. De Veilig op Weg-les is voor de basisscholen gratis. Dat is mogelijk doordat het project volledig wordt gesponsord door een tiental sponsoren, waaronder MAN Nederland.