Leusden,
12
november
2015
|
11:00
Europe/Amsterdam

Gestroomlijnde MAN TGM met zonnepanelen op dak

Koeriersbedrijf Besseling uit Amersfoort breidt de vloot opnieuw uit

Koeriersbedrijf Besseling uit Amersfoort breidt de vloot opnieuw uit met MAN. ''Van de tien trucks in onze vloot zijn er inmiddels vijf van MAN. We zien steeds meer trucks van dit merk, dat geliefd is bij chauffeurs en waarmee we onze duurzaamheidsdoelstellingen kunnen halen'', stelt directeur André Besseling. De nieuwste aanwinst betreft een MAN TGM 18.250 met een speciale, gestroomlijnde en geconditioneerde opbouw.

''Bedrijfsvoertuigen van MAN zijn steeds vaker te zien in ons wagenpark'', zegt Besseling. ''Het zijn degelijke auto's die je nooit in de steek laten. Chauffeurs roemen het comfort, de kracht en het lage geluidsniveau in de cabine. Wat wij ook kunnen zien zijn de lage exploitatiekosten.''

Zonnekoeling
Besseling is recentelijk actiever geworden in het geconditioneerde koerierswerk. Dit is mede een gevolg van veranderingen in de markt en de bedrijfscultuur waardoor Besseling graag inspeelt op de wensen van zijn klanten. Zo is er steeds meer controle op de GDP-richtlijn, waardoor medicijnen die normaliter 'droog' worden vervoerd, sinds kort toch in een temperatuur geregelde omgeving vervoerd moeten worden. Ook de naleving van de hygiënecode, de HACCP, is een vereiste. Aangetoond moet worden dat de producten geconditioneerd, dus onder constante temperaturen, worden vervoerd. Daarom zijn de wagens uitgerust met een temperatuur-registratiesysteem waarbij de temperaturen continu en zelfs op afstand kunnen worden uitgelezen. Besseling speelt hierop in door de MAN-trucks uit te rusten met een koelsysteem dat wordt aangedreven door zonne-energie. De nieuwe MAN TGM heeft zonnepanelen op het dak. ''Daardoor besparen we brandstof, want normaliter ontleent de koelmachine zijn kracht aan de motor van de MAN. We sparen op uitstoot en de koeling is ook nog eens geluidloos'', legt Andre Besseling uit. Daarbij zorgt de gestroomlijnde modelvoering tot minder weerstand wat ook positieve invloed heeft op het verminderen van CO2-uitstoot. Dankzij dergelijke nieuwe technieken, maar ook dankzij het beschreven vervangingsbeleid, hoeft Besseling zich nooit zorgen te maken over de voorschriften die gelden in milieuzones in binnensteden. ''Het spreekt voor zich, dat ook op bewolkte dagen de zonnecellen ruim voldoende licht opvangen om voor voldoende koeling in de laadruimte te zorgen. “ Besseling rijdt sinds kort ook met enkele Volkswagen bestelauto's met dit type koeling.

Geavanceerde opbouw
Carrosseriefabriek Harderwijk heeft op het MAN-chassis een Solomar concept gebouwd. Dit bestaat uit een Full Slipstream opbouw voor en achter, zijskirts onderlangs, het zonnekoelingsysteem Solcar en een Carrier Pulsor vriesinstallatie. De toeleverancier verwacht dat, afhankelijk van de inzet, de truck met deze opbouw een brandstofbesparing tot tien procent kan realiseren.

Dubbel duurzaam
De nieuwe MAN wordt dagelijks ingezet voor uiteenlopend werk voor klanten. Dit komt erop neer dat de MAN distributiewerk doet wat vaak in binnensteden moet gebeuren. De nieuwe MAN voldoet uiteraard aan de Euro 6 normen. Daarmee is deze MAN van Besseling dubbel duurzaam. Alle voertuigen van Besseling, in totaal zo'n 350 stuks wanneer we de afdeling personenvervoer meerekenen, worden in eigen beheer onderhouden. Het bedrijf beschikt over een eigen schade afdeling, een eigen brandstofpomp en een eigen wasstraat, waar ook derden kunnen wassen.

Familiebedrijf
Besseling is een familiebedrijf dat pas drie decennia bestaat. In relatief korte tijd heeft de familie zich van een reputatie weten te verzekeren als zijnde een degelijke en betrouwbare mobiliteitspartner. Mede met behulp van MAN kan het veelzijdige bedrijf de klanten op hun beurt weer betrouwbaarheid en duurzaamheid garanderen.