Leusden,
11
januari
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

Bijzondere MAN voor Swinkels Moergestel

Manschappencabine zorgt voor veelzijdigheid

Swinkels All-round Reiniging in het Brabantse Moergestel is gespecialiseerd in het reinigen en ontsmetten van pluimveestallen. Voor dat werk zet het bedrijf sinds kort een speciaal ontwikkelde MAN-truck in. Deze nieuwe MAN vervangt een BE-combi én een bestelwagen en is daardoor hoogst efficiënt.

Swinkels All-Round Reiniging is een familiebedrijf dat gerund wordt door de broers Frans, Peter en Jan Swinkels. Het bedrijf zet voor het uiterst specialistische werk in de pluimveesector een aantal bedrijfswagens in. Dat zijn over het algemeen bestelwagens met aanhangwagen of oplegger met daarin alle benodigde apparatuur en daarnaast busjes met personeel. Door dat samen te voegen in één voertuig kan er efficiënter worden gewerkt terwijl er ook juist meer apparatuur kan worden meegenomen. “Dit werkt efficiënter, maar we liepen ook tegen de nieuwe regels voor het BE rijbewijs aan. Wie dat nu haalt mag minder tonnage vervoeren en daarmee komen wij niet uit. Vandaar dat we de stap naar een vrachtwagen moesten maken’’, aldus Frans Swinkels.

Manschappencabine
De nieuwe MAN is van het type TGM 15.250 4x2 BL met manschappencabine. In de cabine is ruimte voor zeven inzittenden op officiële zitplaatsen met gekeurde veiligheidsgordels. Achter de lange cabine is een laadbak van 7,5 meter met een laadklep. In de laadruimte zijn acht industriële stoomcleaners ondergebracht voor het reinigingswerk. Peter Swinkels: ‘’Deze truck is volledig self-supporting. Afgezien van water hebben we alles zelf bij ons, inclusief aggregaten voor de stroom. Met meer dan 250 meter aan brandweerslang kunnen we het water zelfs zelf oppompen als dat nodig is.’’ De laadbak met RVS-kisten en laadklep werd gebouwd door Roefs Carrosseriebouw. De hoogte er van is afgestemd op de werkplaats van Swinkels. Daarnaast zorgt die voor een bijzonder gestroomlijnd geheel achter de MAN-cabine. De wielbasis van de MAN-bakwagen werd speciaal voor deze toepassing verlengd door Wierda Voertuig Techniek. De truck is geleverd door MAN Nederland Dealer.

Betrouwbaarheid
De specialiteit van Swinkels is het reinigen en gecertificeerd ontsmetten van pluimveestallen. Dat is van groot belang om ziektes uit te sluiten. Het werk moet dan ook volgens een strakke planning gebeuren. Jan Swinkels: ‘’Je moet je voorstellen dat tussen het legen en het opnieuw vullen van een stal zo weinig mogelijk improductieve tijd mag zitten. Meteen na het legen moeten we dan ook aan de bak, meestal vroeg in de ochtend. Een dag later kan absoluut niet, want de nieuwe bewoners van zo’n stal zijn dan vaak al onderweg. Wij kunnen ons dan ook beslist geen storingen veroorloven. Alles aan onze apparatuur hebben we dubbel aan boord om eventuele vertraging uit te sluiten. Met onze MAN kan dat natuurlijk niet en we moeten dan ook vertrouwen op de betrouwbaarheid van de truck en het servicenetwerk van MAN.’’ Het tot vier keer behalen van het TÜV-rapport voor de hoogste betrouwbaarheid is een prachtige bevestiging dat Swinkels de juiste keuze heeft gemaakt.