Leusden,
14
juli
2016
|
07:55
Europe/Amsterdam

7 MAN TGM trucks voor Waternet

Ingezet als vacuüm- en als hogedrukwagen

Waternet heeft zeven MAN TGM trucks in gebruik genomen. De trucks zijn voorzien van installaties waardoor ze ingezet kunnen worden als vacuüm- en als hogedrukwagen. Opbouwer en producent van deze installaties, KOKS Group uit Alkmaar leverde de voertuigen in nauwe samenwerking met MAN trucks dealer BTS in Wognum.

De aanschaf van zeven nieuwe voertuigen voor Waternet werd vooraf gegaan door een Europese aanbesteding. De KOKS Group werd door Waternet uitgekozen als leverancier van de drie nieuwe vacuümwagens en de vier hogedrukwagens. KOKS Group is producent van vacuümwagens, grondzuiger en reinigingsmaterieel en al jarenlang leverancier aan Waternet. Het bedrijf leverde namelijk in een kwart eeuw in totaal al 27 voertuigen aan Waternet.

Ruime cabines
De MAN trucks zijn gestuurde naloopas bakwagens van het type TGM 26.340, uiteraard in de schoonst mogelijke Euro-6 uitvoering. De TipMatic geautomatiseerde versnellingsbak maakt het werken er mee eenvoudig en de ruime cabines staan borg voor veel comfort. Voor Waternet betekent de keuze voor MAN een primeur in het wagenpark. De MAN trucks laten zich door KOKS Group eenvoudig opbouwen en de chassis- en PTO opties sluiten naadloos aan bij de engineering van de opbouw. Belangrijk daarbij is het constructief meedenken van MAN dealer BTS in Wognum, een bedrijf dat ook instaat voor de service van de MAN trucks.

Afstandsbediening
De MAN trucks worden intensief ingezet als zuigauto voor het ledigen en reinigen van rioleringen en straatkolken. Per jaar reinigt Waternet gemiddeld 370 kilometer aan vuilwaterriool in het werkgebied. Soms gebeurt dat op speciaal verzoek maar meestal wordt het rioolstelsel preventief gereinigd. De vier hogedrukwagens hebben een opbouw van het type KOKS HDW 13,0. Deze trucks hebben een 13 kuub grote tank aan boord met spuitwater en een hogedrukpomp met een capaciteit van 170 bar bij 345 liter per minuut. Op een speciale haspel is 120 meter hogedrukslang aan boord. Verder zijn deze installaties voorzien van een radiografische afstandsbediening.

Veilig werken
De opbouw van de vacuümwagens zijn van het type KOKS ErgonVac 12,0. Deze trucks zijn uitgerust met een 12 kuub grote slibtank, een 3.000 kuub vacuümpomp en 25 meter zuigslang op de tank. Deze slang wordt geleid over een zuigarm die uitschuifbaar en 180 graden draaibaar is uitgevoerd. Doordat de arm aan de voorzijde van de truck geplaatst is kan er veilig voor de auto gewerkt worden. Ook deze installatie is volledig op afstand te bedienen.

Waternet
Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zich richt op de hele watercyclus, van het schoonmaken van afvalwater tot het zuiveren en leveren van drinkwater. Ook het schoon en op peil houden van het oppervlaktewater is een taak van Waternet. Het bedrijf werkt in en voor de gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en een groot deel van de provincies Utrecht en Noord-Holland.