Leusden,
30
juli
2018
|
10:50
Europe/Amsterdam

Virtuele perfectie: MAN gebruikt digitaal CAVE-laboratorium bij ontwerpen nieuwe trucks

  • 3D-laboratorium maakt ontwikkelingsproces korter en efficiënter
  • CAVE staat in verbinding met andere MAN-fabrieken, virtual reality-brillen zorgen voor nog meer nauwkeurigheid

Lang voordat de eerste prototypes worden gebouwd, bestaan nieuwe MAN-vrachtwagens en -bussen al in digitale vorm in de Cave Automatic Virtual Environment (CAVE), een virtueel, driedimensionaal laboratorium.

Cave Automatic Virtual Environment (CAVE) is een hightech designcentrum bij de MAN-fabriek in München. Het heeft een oppervlak van 46 vierkante meter en beschikt over vijf zeer krachtige computers met de beste grafische kaarten, infrarood camera’s en stereoprojectors die beelden in een 2K-resolutie op vier grote schermen kunnen projecteren.

3D

Door gebruik te maken van een 3D-bril en een controller kunnen ontwikkelaars nieuwe vrachtwagens en bussen in detail en van alle kanten bekijken. Zo kan men ruim een jaar voor de start van de productie het ontwerp optimaliseren. Zijn de onderdelen van een voertuig bijvoorbeeld goed toegankelijk? Moet er nog iets worden veranderd aan het product of aan het productieproces? Dat soort vragen kunnen met behulp van CAVE worden beantwoord. “Het voordeel van virtual reality is dat het ons tijd, materiaal en geld bespaart”, aldus Martin Raichl, Advance Development and Prototyping Engineer bij MAN Truck & Bus.

Eenvoudig oplossen uitdagingen

MAN bouwt een groot aantal verschillende commerciële voertuigen op basis van een modulair platform. Dat brengt uitdagingen met zich mee die met behulp van CAVE beter opgelost kunnen worden. Een onderdeel past bijvoorbeeld perfect op de MAN Lion’s Coach touringcar, maar moet aangepast worden voor een streekbus model. Met CAVE kan zoiets al van tevoren worden opgemerkt.

Ontwikkeling

Drie afdelingen van MAN waren betrokken bij de ontwikkeling van CAVE: Productie, Productontwikkeling en Logistiek. De investering van ongeveer 500.000 euro is al terugverdiend, want in CAVE wordt zo’n vijftig procent van alle potentiële fouten ontdekt.

Succes

Het succes van CAVE is binnen MAN niet onopgemerkt gebleven. Het virtuele laboratorium wordt nu ook in de MAN-fabrieken in Neurenberg (Duitsland), Steyr (Oostenrijk), Ankara (Turkije) en Starachowice (Polen) gebruikt. Alle CAVE’s staan met elkaar in verbinding. Op die manier kunnen medewerkers in verschillende landen en op verschillende locaties in een digitale omgeving samenwerken aan hetzelfde virtuele model.

Continue verbetering

De technologie wordt constant verbeterd. Sinds kort gebruiken MAN-technici virtual reality-headsets in CAVE om de voertuigontwerpen nog nauwkeuriger en realistischer te kunnen bekijken. Voor de toekomst wordt gedacht aan de introductie van ‘full-body tracking’, zodat CAVE ook de fysieke inspanning kan simuleren die nodig is om bijvoorbeeld een uitlaatdemper te installeren.